Flere resulteter finnes under oppskriften
1 ½ kg gjørs
smør
salt
pepper
45 blåskjell
2 sjalottløk
2 dl hvitvin
350 g kantarell
3 dl kremfløte
15 mandelpoteter
50 g klaret smør
salt
hvit pepper
GRØNN SAUS:
350 g spinat
100 g kruspersille
blåskjellkraft
salt
pepper
Denne oppskriften er utviklet gjennom et samarbeid mellom fire mesterkokker i Østfold. Gjennom prosjekt Østfoldmat arbeides det med å utvikle oppskrifter og matretter som har bakgrunn i lokal mattradisjon og er basert på lokale råvarer.
Gjørsen skrapes for skjell og fileteres. Steker i stykker på ca 60 g, saltes og pepres. Gjørsen stekes kun på skinnsiden til filetene er gjennomtrukne og skinnet er sprøtt.
Blåskjell renses og settes kjølig. Kraften siles og settes bort. Kantarellene renses. Blåskjell og kantareller has i sautépannen og tilsettes fløte. Smakes til etter at fløten har kokt inn noe. Blåskjellene dampes i kjele under lokk sammen med finhakket løk og hvitvin.
Mandelpotetene skrelles. Potetene skives tynt, legges på stekebrett, pensles med klaret smør og drysses med salt og pepper. Stekes gylne, og serveres lune.
Spinaten blancheres, dyppes i kaldt vann, renses og blandes med persillen. Kjøres i hurtigmikser sammen med blåskjellkraft. Smakes til med salt og pepper.
Ved servering legges potetene i takstenmønster i ring på tallerkenen. Blåskjellstuingen legges i ring innenfor disse med kantarellene i midten. Fisken plasseres over dette. Sausen helles langs kanten av tallerkenen rundt potetene.
Avkokt flyndrefilet i kaperssaus (Sør-Trøndelag)
Avkokt torsk med lever, rogn og Sandefjordsmør (Vest-Agder)
Bacalao som i Kristiansund (Møre og Romsdal)
Blainnabaill frå Kristiansund (Møre og Romsdal)
Blandaball med stekt fisk (Møre og Romsdal)
Boknasild fra Stryn (Sogn og Fjordane)
Breiflabb med rømme (Nordland)
Dampet ishavsrøye på grønnsaksseng (Svalbard)
Dampet ishavsrøye på grønnsaksseng (Troms)
Fersk fiskerett i Kvæfjord (Troms)
Ferskfisk på nordlandsk vis (Nordland)
Fisk og fiskesupe frå Lesja (Oppland)
Fisk på spidd i Porsanger (Finnmark)
Fiskeball, gammeldags (Møre og Romsdal)
Fiskekaker fra Selje (Sogn og Fjordane)
Fiskepudding (Sogn og Fjordane)
Fiskepudding av gjedde (Akershus)
Fiskepudding med fløte (Buskerud)
Fiskesuppe fra Salten (Nordland)
Fiskesuppe fra Vega (Nordland)
Flyndre i hvit saus (Nordland)
Flyndreruller fra Lofoten (Nordland)
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør (Østfold)
Gjeddekaker fra Andebu (Vestfold)
Grillet røye i folie, smørsaus og grillmarinader (Troms)
Grovfiskball (Møre og Romsdal)
Grävfisk fra Lierne (Nord-Trøndelag)
Grävrogn fra Lierne (Nord-Trøndelag)
Helstekt/grillet gjedde i folie (Østfold)
Hvitvinsdampet sjørøye (Troms)
Ishavsrøye i ripssaus (Svalbard)
Ishavsrøye med lime og koriander i wok (Svalbard)
Kams fra Stadt (Sogn og Fjordane)
Klippfiskpudding (Møre og Romsdal)
Klippfiskpudding anno 1880 (Nordland)
Kokt abbor med suppe (Oppland)
Kokt og avkjølt sjørøye (Troms)
Kokt ørret med suppe (Oppland)
Kristiansundsball (Møre og Romsdal)
Kubbesild fra Utvik (Sogn og Fjordane)
Lakesalting av sild (Sør-Trøndelag)
Lapskaus av klippfisk (Akershus)
Lettsalta torsk (Sogn og Fjordane)
Levermølje fra Lofoten (Nordland)
Luting av fisk (Sogn og Fjordane)
Luting av fisk (Sør-Trøndelag)
Maritim nordlandsgryte (Nordland)
Mathau fra Alstahaug (Nordland)
Rakfisk fra Tydal (Sør-Trøndelag)
Ristet fisk med urterømme (Troms)
Ristet gjørs med grønn saus (Østfold)
Rognpannekaker (Møre og Romsdal)
Røkt kolje som i Bergen (Hordaland)
Rømmegrøt over fisk (Sogn og Fjordane)
Saltfiskkaker (Sogn og Fjordane)
Sildepudding (Møre og Romsdal)
Sildesodd fra Solund (Sogn og Fjordane)
Sildestomp frå Dovre (Oppland)
Smørflyndrefilet med laksefarse (Nordland)
Spekelaks fra Skiippagura (Finnmark)
Spekesild stekt på glo (Akershus)
Tørket og røkt gjedde (Hedmark)
Tørrfisk med tomatpuré (Akershus)
Tørrfisk på sitt beste (Nordland)
Tørrsalting av sild (Sør-Trøndelag)