• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Rygg-høgg fra Odalen (Hedmark)

Tradisjonsmat /

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

1 kg koteletter av gris
smør
salt
pepper
1 kg potet
1 kg kålrot
grønnsaksuppe

Bruksanvisning

Gris, poteter og kålrot har vært tre av de viktigste basisfaktorene i Hedmarks flatbygdkosthold opp gjennom tidene. Sør-Odall Bondelag har i samråd med bygdas bondekvinner her funnet fram til en rett som representerer Sør-Odal med disse tre heimeavla ingrediensene. "Rygg-høgg" ble mye brukt før hjemmefryserens tid - både til hverdags og helg. Etter at saltbalja er gått av bruk er kjennskapen til retten gått noe tilbake i Sør-Odal, men de eldre bruker det fortsatt av og til.

Ryggstykket (kotelettranden) av grisen legges i saltbalje i oppdelte stykker. Før bruk vannes kjøttet godt ut og kokes. Etter koking - like før servering, brunes kjøttet i panne i ovnen og saltes og pepres etter smak.

Til "Rygg-høgget" serveres stappe av kålrot og potet. Bruk halvparten av hver, som skrelles og kokes, moses og spes med kjøttkraften til passe konsistens og spises sammen med rygg-høgget.

Som forrett var mye brukt grønnsakssuppe med byggryn, der man også brukte kraften av kjøttet i suppen. I gamle dager ble det mest brukt kål og gulrot - i senere år også purre i grønnsaksuppa.

Heimbrygga øl ble ofte brukt som drikke til denne retten.

Tradisjonsmat /


Sum Oppskrifter 0 funnet


Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen