Flere resulteter finnes under oppskriften
1,2 liter fiskekraft
50 g rensede reker
50 g blåskjell
1 dl tørr hvitvin
1 dl kremfløte eller Crème Fraiche
100 g smør
100 g hvetemel
soyasaus
salt
hvit pepper
FISKEKRAFT:
avskjær av fisk
kokevann tilsatt løk
timian
hvit pepper
laurbærblad
TANGGARNITYR:
2/3 blæretang
1/3 med like deler av fennikel, sellerirot, løk og purre
Denne suppen er utviklet av kjøkkensjef Torbjørn Andreassen ved gjestehuset "Skarven" i Tromsø. Etablissementet omsetter ca 40 000 porsjoner suppe årlig. Det var Hermann Moe, lærer ved kokk- og servitørskolen i Tromsø, som på slutten av 1960-årene utviklet ideen om konservering av tang til forskjellige sjømatprodukter.
La fiskekraften småkoke/trekke i ca 30 minutter. Sil kraften.
Blæretanget skylles godt og forvelles i kokende vann tilsatt litt natron. De beholder da den friske, irrgrønne fargen. Tanget og grønnsakene skal finhakkes og blandes.
Smelt smøret, rør i hvetemel, spe med vann og god fiskekraft og la det koke i ca 10 minutter. Rør godt om. Ha i hvitvin og gi det et oppkok. Ta kokekaret av varmen. Tilsett fløte eller Crème Fraiche. Til slutt har man i tanggarnityr, blåskjell og reker. La suppen stå og trekke i 15 minutter.
50-70 g tanggarnityr tilsettes suppen, som dermed får en herlig smak av hav. Resten av garnityren kan fryses i porsjonspakker for senere bruk.
Varme rundstykker, Mackøl og måsegg passer utmerket til denne nordnorske spesialiteten fra Skarven i Tromsø.
Auresuppe med kling (Telemark)
Ballsup fra Stadsbygd (Sør-Trøndelag)
Barselsuppe fra Åmot (Hedmark)
Bergensk fiskesuppe (Hordaland)
Blank suppe med boller (Akershus)
Blåskjellsuppe fra Oslofjorden (Akershus)
Bygg-gryns søtsuppe (Akershus)
Byggryns-sviskesuppe fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Byggrynssuppe av melk (Oppland)
Byggrynssuppe med rosiner (Telemark)
Dessertsuppe med tyttebær (Oppland)
Elgsodd fra Grong (Nord-Trøndelag)
Eple- og sviskersuppe (Telemark)
Erte- og byggrynssuppe (Telemark)
Ertesuppe fra Stryn (Sogn og Fjordane)
Finnmarksviddas jegersuppe (Finnmark)
Fisk- og skalldyrsuppe (Østfold)
Fiskesodd fra Vikna (Nord-Trøndelag)
Fiskesuppe à la Mandal (Vest-Agder)
Fiskesuppe av innlandsfisk (Sør-Trøndelag)
Fiskesuppe fra Fjordane (Sogn og Fjordane)
Fiskesuppe fra Flekkerøya (Vest-Agder)
Fiskesuppe fra Rendalen (Hedmark)
Fiskesuppe fra Salten (Nordland)
Fiskesuppe fra Træna (Nordland)
Fiskesuppe fra Vega (Nordland)
Fiskesuppe med blåskjell (Østfold)
Fiskesuppe med karve (Finnmark)
Fiskesuppe på samisk vis (Finnmark)
Fleskehavresuppe (Sogn og Fjordane)
Grynsuppe med byggryn (Sogn og Fjordane)
Grynsuppe med havregryn (Sogn og Fjordane)
Grønnsaksuppe med sagogryn (Akershus)
Gulrotsuppe fra Flekkerøya (Vest-Agder)
Havregrynssuppe (Sør-Trøndelag)
Havresuppe med svisker (Nordland)
Heilegrynsmjølkesuppe med gule erter (Troms)
Hovedstadens sommersuppe (Oslo)
Hummersuppe fra Hotell Klubben (Vestfold)
Hurtigrutens fiskesuppe (Nordland)
Hverdagssuppe (Sogn og Fjordane)
Hverdagssuppe fra Alta (Finnmark)
Innheradssodd (Nord-Trøndelag)
Julesuppe fra Røros (Sør-Trøndelag)
Julesuppe fra Setesdal (Aust-Agder)
Kald kjernemelksuppe (Hedmark)
Kald kjernemelksuppe (Vest-Agder)
Kjøttsuppe fra Sunndal (Møre og Romsdal)
Kleppsuppe fra Tydal (Sør-Trøndelag)
Kleppsuppe/Klubbvelling (Sør-Trøndelag)
Klompsuppe fra Hardanger (Hordaland)
Koldskål med surmelk (Sør-Trøndelag)
Koldskål med tyttebærsyltetøy (Rogaland)
Kraftsuppe med melboller (Oslo)
Kveitesuppe med måsegg (Troms)
Kyllingsuppe (Sogn og Fjordane)
Lakesuppe fra Snåsa (Nord-Trøndelag)
Lakserognsuppe (Møre og Romsdal)
Laksesuppe til fest (Finnmark)
Løk- og purresuppe (Sør-Trøndelag)
Løksuppe med ostekretonger (Nord-Trøndelag)
Mandelpotetsuppe (Nord-Trøndelag)
Melk- og fleskesuppe (Hordaland)
Melkesuppe med brune bønner (Hedmark)
Melkesuppe med byggmel (Sogn og Fjordane)
Melkesuppe med potetrasp (Sør-Trøndelag)
Mjølkesupa og flesk (Hordaland)
Mosters kalvekjøttsuppe (Østfold)
Mussusmørsuppe fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Myssmørsuppe fra Tydal (Sør-Trøndelag)
Nypesuppe med rødvin (Vest-Agder)
Potet- og pølsesuppe (Hedmark)
Potetsuppe med brennesle (Akershus)
Pølsesuppe med grønnsaker (Vestfold)
Rabarbrasuppe (Møre og Romsdal)
Rabarbrasuppe (Sogn og Fjordane)
Reinsdyrsuppe fra Tana (Finnmark)
Rekesuppe fra Hvaler (Østfold)
Risengrynssuppe (Sogn og Fjordane)
Risengrynssuppe med flesk (Hedmark)
Rypesuppe med ostepinner (Svalbard)
Saftsuppe med boller (Finnmark)
Samekonas syresuppe (Finnmark)
Sandefjords nypesuppe med rødvin (Vestfold)
Saupsuppe fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Selskapssuppe à la Stavanger (Rogaland)
Selskapssuppe fra Bærum (Akershus)
Sildegryn fra Vesterålen (Nordland)
Sildesodd fra 1860 (Sogn og Fjordane)
Sjokoladesuppe med fløtetopp (Vest-Agder)
Skalkesuppe fra Østerdalen (Hedmark)
Skarvens tang- og skalldyrsuppe (Troms)
Skeidar fra Nordfjord (Sogn og Fjordane)
Småballsuppe fra Sunnmøre (Møre og Romsdal)
Sodd fra Inderøy (Nord-Trøndelag)
Sodd fra Kvam (Nord-Trøndelag)
Sodd fra Overhalla (Nord-Trøndelag)
Stangholmen fiskesuppe (Aust-Agder)
Supansoppa frå Voss (Hordaland)
Suppe fra Balestrand (Sogn og Fjordane)
Suppegryte fra Drøbak (Akershus)
Surmelksuppe (Møre og Romsdal)
Surmelksuppe fra Gjemnes (Møre og Romsdal)
Surmelksuppe fra Gjøra (Møre og Romsdal)
Søndagssuppe fra Åmli (Aust-Agder)
Sørlandsk suppeglede (Aust-Agder)
Søtsuppe med helgryn (Akershus)
Tomatsuppe fra Kongsberg (Buskerud)
Tomatsuppe fra Romerike (Akershus)
Trondhjemssuppe (Sør-Trøndelag)
Trøndersk laksesuppe (Nord-Trøndelag)
Tørkakjøtt-suppe fra Løvøy (Nordland)
Uersodd fra Stjernøy (Finnmark)
Ungkarssuppe fra Tregde (Vest-Agder)
Urtespekket tomatsuppe (Aust-Agder)