Flere resulteter finnes under oppskriften
25 g tørket porcini-sopp
100 g smør
150 g pancetta eller røkt bacon uten svor, i terninger
1-2 tørkede røde chili
2 knuste hvitløkfedd
8 modne italienske plommetomater, flådd og hakket
friske basilikumblader, strimlet, pluss noen til pynt
350 g fersk eller tørket penne
50 g nyrevet parmesan
50 g nyrevet Pacorino
salt
Bløtlegg den tørkede soppen i varmt vann under lokk i 15-20 minutter. Slå av vannet og kryst ut så mye vann som mulig. Finhakk soppen.
Smelt 50 g smør i en mellomstor kjele eller høy stekepanne. Ha i pancetta eller bacon og la det surre over middels varme til det er gyllent og litt sprøtt. Ta opp pancettaen med en hullsleiv og legg til side.
Surr den hakkede soppen i pannen. Ta den opp og legg til side sammen med pancetta/bacon. Smuldre en chili i pannen, tilsett hvitløk og la det surre under omrøring i noen minutter, til hvitløken er gyllen.
Tilsett tomater og basilikum, og smak til med salt. La det småkoke under omrøring i 10-15 minutter. I mellomtiden koker du pastaen i en kjele med saltet, kokende vann, etter anvisning på pakken.
Ha pancetta eller bacon og sopp i tomatsausen. Smak til og ha i mer chili hvis du vil ha den sterkere. Hvis sausen er for tørr, kan du tilsette litt av kokevannet fra pastaen.
Slå vannet av pastaen og hell den i en oppvarmet bolle. Skjær resten av smøret i terninger og ha det i pastaen sammen med osten. Bland godt og server straks, med noen basilikumblader til pynt.
Dette er en av Romas mest berømte pastaretter - penne blandet med en tomatsaus smaksatt med chili: Penne all`Arrabbiata.
Alfredos fettuccine (Fettuccine all`Alfredo)
Appelsin-omelett (Omelette de arance)
Biff med tomatsaus (La Pizzaiola)
Blandet fritert fisk (Fritto misto di pesce)
Blandet grønnsaksalat (Verdure misto)
Bucatini med tomat- og chilisaus (Bucatini all´Amatriciana)
Capelli d`Angelo med hummer (Capelli d`Angelo all`Aragosta)
Cappelletti med tomater og fløte (Cappelletti con Pomodoro e Panna)
Champignonsalat (Insalata di funghi)
Conchiglie med havets frukter (Conchiglie di Mare)
Djevlekylling (Pollo alla diavola)
Farfalle med gorgonzola- og fløtesaus (Farfalle alla Crema di Gorgonzola)
Farfalle med tomater og erter (Farfalle al Sugo di Piselli)
Farfalle med tunfisk (farfalle al Sugo di Tonno)
Fersk tomatsaus (La Pommarola)
Ferskener i hvitvin (Pesche in vino bianco)
Fisk med fregola (Pesce con Fregola)
Friterte kaker med rom eller anislikør (Castagnole alla Romana)
Friterte zucchini (Zucchini fritte)
Frityrstekt sopp (Fungi Fritti)
Fusilli med skogsopp (Fusilli di Bosco)
Fusilli med tomat- og balsamico-eddik-saus (Fusilli con Salsa di Pomodori all`Aceto Balsamico)
Fyldig minestrone (Minestrone Ricco)
Fylte artisjokker (Carciofi ripieni)
Fylte kalveschnitzeler alla bolognese (Scaloppe farcite alla bolognese)
Garganelli med asparges og fløte (Garganelli agli Asparagi e Panna)
Gratinert tunfisk (Tonno a Sfincione)
Griljerte svinekoteletter (Maiale alla griglia)
Grønn og rosa farfalle (Farfalle Verdi e Rosa)
Grønn pepperfruktsalat (Insalata di peperoni verdi)
Hjort i sursøt saus (Capriolo in agrodolce)
Italiensk fiskesuppe (Zuppa di pesce)
Italienske potetboller med pestosaus (Gnocchi al pesto)
Kalvenyrer i hvitvin (Rognoni di Vitello al vino bianco)
Kalvetunge i sursøt saus (Lingua in agrodoice)
Kjøttsaus med tomat (Sugo di carne)
Klar suppe med pastafirkanter og erter (Brodo di Quadrucci e Piselli)
Linguine med krabbe (Linguine al Granchio)
Linguine med pesto av soltørkede tomater (Linguine con Pesto di Pomodori Secchi)
Linguine med skinke og mascarpone (Linguine al Prosciutto e Mascarpone)
Marinert oksebryst (Costa di Manzo al vino)
Minestrone fra Genova (Minestrone alla Genovese)
Minestrone som i Puglia (Minestrone alla Pugliese)
Orecchiette med ansjos og broccoli (Orecchiette con Acciughe e Broccoli)
Osteomelett (Uova frittata al formaggio)
Paglia e Fieno med reker og vodka (Paglia e Fieno con Salsa di Gamberi e Vodka)
Pasta med hvitløksaus (Gnocchetti con Agliata)
Pastasuppe med kyllinglever (Pasta in Brodo con Piselli e Fegatini)
Penne med fløte og røkelaks (Penne, Panna e Salmone)
Penne med reker og artisjokker (Penne ai Gamberi e Carciofi)
Penne med reker og Pernod (Penne al Gamberetti con Pernod)
Penne med tomat- og chilisaus (Penne all´Arrabbiata)
Pipe rigate med skinke og erter (Pipe Rigate ai Piselli e Prosciutto)
Potet-gnocchi (Gnocchi di patate)
Reker på spidd som på Sicilia (Spiedini di Gamberi Marsalesi)
Rigatoni med vinterlig tomatsaus (Rigatoni con Sugo di Pomodore Invernale)
Ris med grønne erter (Risi e bisi)
Romersk eggsuppe (Stracciatella)
Romersk ostekake (Dolci di Ricotta)
Små pastabiter i klar suppe (Pastina in Broda)
Spaghetti med ansjos og oliven (Spaghetti alla Siracusana)
Spaghetti med blekksprut og erter (Spaghetti con Seppie e Piselli)
Spaghetti med bottarga (Spaghetti alla Bottarga)
Spaghetti med egg, bacon og fløte (Spaghetti alla Carbonara)
Spaghetti med laks og reker (Spaghetti con Salmone e Gambi)
Spaghetti med muslingsaus (Spaghetti alle Vongole)
Spaghetti med safran (Spaghetti allo Zafferano)
Spaghetti med tomater og pancetta (Spaghetti al Rancetto)
Spaghetti med tomater, ansjos, oliven og kapers (Spaghetti alla Puttanesca)
Spaghetti med tunfisk, sopp og bacon (Spaghetti alla Carrettiera)
Spaghettimed tunfisk, ansjos, oliven og mozzarella (Spaghetti alla Caprese)
Stekte auberginer (Melanzane a funghetto)
Suppe med broccoli, ansjos og pasta (Minestrone di Orecchiette e Broccoli)
Suppe med bønner og pasta (Zuppa di Fagioli con la Pasta)
Suppe med grillet tomat og pasta (Minestrone con Pasta e Pomodori)
Suppe med kjøttboller og pasta (Pallottoline e Pasta in Brodo)
Suppe med linser og pasta (Zuppa di Lenticchie e Pastina)
Suppe med muslinger og pasta (Zuppa di Vongola e Pastina)
Suppe med pasta og kikerter (Minestrone di Pasta e Ceci)
Suppe med pasta, bønner og grønnsaker (Millecosedde)
Svinegryte fra Milano (Cassoele)
Svinestek på italiensk manér (Arrosta di maiale)
Syltet paprika (Conserva di Peperoni)
Tagliatelle med kammuslinger (Tagliatelle con Capesante)
Tagliatelle med radicchio og fløte ( Tagliatelle al Radicchio con Panna)
Tagliolini med muslinger og blåskjell (Tagliolini con Vongole e Cozze)
Tomatsuppe (Minestra di pomodori)
Toscansk kylling (Pollo alla toscana)
Trenette med skalldyr (Trenette ai Frutti di Mare)
Tørket oksekjøtt med olje og sitron (Bresaola Della Valtellina)