• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Hvit dame (Hordaland)

Tradisjonsmat / Bakverk

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

sukkerbrød
6 egg
140 g sukker
140 g hvetemel
MAKRONBUNN:
100 g sukker
70 g malte hasselnøttkjerner
15 g hvetemel
1 del eggehvite (fra 2 egg)
50 g sukker
FYLL
200 g bringebærsyltetøy
7 dl krem
marsipan til trekk over

Bruksanvisning

Hvit dame er en tradisjonsrik bergenskake. Den er et ekte gjenferd av de store Hvite Damer ute i Europa. Hanseatene fra Tyskland tok kaken med seg til Bergen når tyske fyrster og andre store personligheter besøkte byen. Bergen har trykket denne kaken til sine hjerter. Den er pyntet med den fineste marsipan, tyllet rundt den som det reneste taft. Diademet er røde marsipanroser som er vakkert dandert.

Andre deler av landet har sine kremkaker og marsipankaker, men ikke i Bergen. Bergenserne har Hvit Dame og Bløtkake…

Lag eggedosis, helt stiv. Løft så forsiktig siktet hvetemel inn i deigen. Ha deigen i smurt og melet ringform. Stekes ved 180 C i 35-40 minutter.

Makronbunnen lager du ved først å blande sukker, nøtter og hvetemel godt. Stivpisk eggehvitene med resten av sukkeret. Rør med lett hånd nøttemassen inn i eggehvitene. Vær veldig forsiktig. Ha røren i rundform – samme diameter som sukkerbrødet. Bruk gjerne bakepapir i bunnen. Stek ved 100 C i ca 1 time, til bunnen er tørr og sprø.

Lag fyllet: Del sukkerbrødet i tre deler. Smør litt syltetøy på nederste delen og legg makronbunnen oppå. Smør på nytt lag med syltetøy og fyll på med pisket krem. Legg enda en del sukkerbrød over dette. Legg på mer syltetøy og krem, plasser enda en sukkerbrøddel over dette.

Trekk hele kaken med et jevnt lag med krem. Kjevle ut marsipan og trekk hele kaken. Pynt med marsipanroser.

Kilde: Matgleder fra Hordaland.

Tradisjonsmat / Bakverk


Sum Oppskrifter 322 funnet


Amerikavafler (Hordaland)

Amtmandinnens lagkake (Troms)

Anderskaker (Rogaland)

Appelsinkake (Telemark)

Askøylefse (Hordaland)

Avletter (Oppland)

Bakels (Møre og Romsdal)

Bakepulverkringle (Akershus)

Bergensk julevørterbrød (Hordaland)

Bergenske langebrød (Hordaland)

Bergenske løsebrød (Hordaland)

Bergenske romboller (Hordaland)

Bergenske vørterbrød (Hordaland)

Bestemors sirupsnipper (Møre og Romsdal)

Bestemorsnipper (Akershus)

Bistikk fra Nordmøre (Møre og Romsdal)

Blankelefse (Nordland)

Blåbærkake fra Suolovuobme (Finnmark)

Bløtlefser fra Løvøy (Nordland)

Boerkaker (Hordaland)

Bordstabelbakkels (Akershus)

Brostein kake (Hordaland)

Brød til fiskekling (Sogn og Fjordane)

Budeier/Gomokaker (Telemark)

Byggmelskrumkaker (Buskerud)

Byggmelsvafler (Sogn og Fjordane)

Citron-tærte (Sør-Trøndelag)

Duller (Aust-Agder)

Eftaslefse (Buskerud)

Eggkaku fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Eplekake (Rogaland)

Ertebrød (Hedmark)

Esingstomp fra Solør (Hedmark)

Fastelavensboller (Akershus)

Fattigmann fra Inderøy (Nord-Trøndelag)

Feitbrød (Sør-Trøndelag)

Finbrød (Hedmark)

Finnmarksviddas sjokoladekake (Finnmark)

Firkornbrød

Fiskebrød (Sogn og Fjordane)

Fiskelefser (Sogn og Fjordane)

Fitjarlefse (Hordaland)

Fjalerlefse (Sogn og Fjordane)

Flatbrød (Hordaland)

Flatbrød (Vestfold)

Flatbrød (Østfold)

Flatbrød fra Dalsbygda (Hedmark)

Flatbrød fra Fræna (Møre og Romsdal)

Flatbrød fra Jølster (Sogn og Fjordane)

Flatbrød fra Time (Rogaland)

Flatbrød fra Tynset (Hedmark)

Flatbrød fra Utvik (Sogn og Fjordane)

Flatbrød fra Ytre Rendal (Hedmark)

Flatbrød fra Øvre Rendal (Hedmark)

Flatbrød med havregryn (Vest-Agder)

Flatebakkels (Møre og Romsdal)

Flødemunker (Oppland)

Fløtekranser (Akershus)

Fløtelapper fra Aurland (Sogn og Fjordane)

Fløyelskake fra Jølster (Sogn og Fjordane)

Fronsekaker fra Fana (Hordaland)

Fødselsdagskringle fra Asker (Akershus)

Gammeldags lefse fra Sogndal (Sogn og Fjordane)

Gammeldagse lefser (Finnmark)

Gammeldagse wienerbrød (Oppland)

Gjærkringle fra Bjørkedalen (Møre og Romsdal)

Gjærmunker (Aust-Agder)

Gnikkulefse med gnikk (Møre og Romsdal)

Gommobakkels (Buskerud)

Goro (Akershus)

Grovbrød (Aust-Agder)

Grynmjøls-ringakaker (Nordland)

Gudbrandsdøler (Oppland)

Gulrotkake (Oslo)

Gulrottynnkaku fra Koppang (Hedmark)

Hardangerlefse (Sogn og Fjordane)

Hardangerlefser (Hordaland)

Harde vafler (Sogn og Fjordane)

Hardingkaker (Hordaland)

Havrebrød fra Utvik (Sogn og Fjordane)

Havrekjeks (Akershus)

Havrekjeks (Sogn og Fjordane)

Havrekjeks med mel (Sogn og Fjordane)

Helkornbrød (Nord-Trøndelag)

Hillekaker (Sogn og Fjordane)

Hjortetakk (Akershus)

Holbergkake (Hordaland)

Honingkake med likør (Akershus)

Honningkake (Akershus)

Honningkake (Hedmark)

Honningkake (Vestfold)

Hverdags-sukkerbrød (Rogaland)

Hverdagskringle fra Volda (Møre og Romsdal)

Hvetebrød med kanel (Sogn og Fjordane)

Hvetekaker (Aust-Agder)

Hvit dame (Hordaland)

Hvitlefse (Nordland)

Hyllekake (Sør-Trøndelag)

Hyllekake fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Hårdagsbrød (Hedmark)

Ingefærkjeks (Akershus)

Jesterkake (Sogn og Fjordane)

Julekake (Akershus)

Julekake (Aust-Agder)

Julekake fra Stardalen (Sogn og Fjordane)

Julekjeks (Akershus)

Jæren-lefse (Rogaland)

Jølsterlefse (Sogn og Fjordane)

Jønnbrød (Hedmark)

Kabrettkling (Aust-Agder)

Kaffebrød fra Ringsaker (Akershus)

Kaffekos fra Hærland (Østfold)

Kakelefse (Møre og Romsdal)

Kakkakaku (Sør-Trøndelag)

Kalakukko (Troms)

Kambakaker (Sogn og Fjordane)

Kamkaker fra Sør-Rana (Nordland)

Kjeks med råmelksfløte (Sogn og Fjordane)

Klappaskallar (Nordland)

Klenneng fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Klenning fra Lierne (Nord-Trøndelag)

Kling (Telemark)

Klinga fra Orkdal (Sør-Trøndelag)

Kneppkaker (Hedmark)

Knupp (Akershus)

Kokosmakroner (Møre og Romsdal)

Kokt brød fra Røros (Sør-Trøndelag)

Kong Haakons Hankøkake (Østfold)

Kongsbergkavringer (Buskerud)

Kongsvold-kjeks (Sør-Trøndelag)

Koppekake (Sogn og Fjordane)

Korintkake (Sogn og Fjordane)

Krabbelurer (Vestfold)

Krinalefse (Finnmark)

Kringle med syltetøy (Nord-Trøndelag)

Kringler (Hedmark)

Krotakake (Vest-Agder)

Krudlakaker (Sogn og Fjordane)

Krumkaker (Akershus)

Krumkaker fra Sunnmøre (Møre og Romsdal)

Krydderkake (Akershus)

Kråtakaka (Lefse) (Hordaland)

Kullboll fra Tydal (Sør-Trøndelag)

Kvikaku (Buskerud)

Kvitlefse (Nordland)

Lagkake (Vestfold)

Lagkake med kokosfett (Finnmark)

Lapper (Hordaland)

Lapper (Sogn og Fjordane)

Lefse (Sogn og Fjordane)

Lefse (Troms)

Lefse fra Budalen (Sør-Trøndelag)

Lefse fra Fon (Vestfold)

Lefse fra Rolvsøy (Østfold)

Lefse fra Soknedal (Sør-Trøndelag)

Lefse fra Suldal (Rogaland)

Lefse fra Ytterøy (Nord-Trøndelag)

Lefse med gjær (Hedmark)

Lefse med gjær (Østfold)

Lefse med sur melk eller saup (Hedmark)

Lefsekling (Telemark)

Lefsekling fra Lærdal (Sogn og Fjordane)

Lefsekling fra Sigdal (Buskerud)

Lefsekling fra Ål (Buskerud)

Lefsekling uten poteter (Telemark)

Lefser (Møre og Romsdal)

Lefser fra Gyland (Vest-Agder)

Lefser fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Leivekake (Sogn og Fjordane)

Lemse fra Dalsbygda (Hedmark)

Lemse fra Engerdal (Hedmark)

Lemse fra Glåmos (Sør-Trøndelag)

Lemse fra Tolga (Hedmark)

Lemse fra Vingelen (Hedmark)

Lille julaftens-kake (Oppland)

Liru (Buskerud)

Løv (Buskerud)

Maltbrød fra Stjørdal (Nord-Trøndelag)

Mandelhatter (Vestfold)

Mandelspisser (Akershus)

Marielefse (Møre og Romsdal)

Martes lefser (Buskerud)

Mjølkekake (Sogn og Fjordane)

Munker (Akershus)

Munker (Sogn og Fjordane)

Musgjerdsnipp (Møre og Romsdal)

Myssmørlemse (Hedmark)

Mørlefse (Sogn og Fjordane)

Mørlefse (Troms)

Mørlefse (Østfold)

Namdalsklenning (Nord-Trøndelag)

Nansenkake (Hordaland)

Natronkake (Sogn og Fjordane)

Naustdal-lefse (Sogn og Fjordane)

Nordlandslefse (Nordland)

Nordnes kaker (Hordaland)

Numedalslefse (Buskerud)

Pannekake stekt på takke (Hedmark)

Pannekaker (Vest-Agder)

Pannekaker fra Lærdal (Sogn og Fjordane)

Peparnetar (Telemark)

Peppernøtter (Akershus)

Pikkenikkar (Møre og Romsdal)

Potetbløtkake med jøssingkrem (Akershus)

Poteteskake (Rogaland)

Potetflatbrød (Akershus)

Potetflatbrød fra Sogndal (Sogn og Fjordane)

Potetkake med havremel (Hedmark)

Potetkake med surmelk (Sogn og Fjordane)

Potetkaker (Sogn og Fjordane)

Potetkavringer (Vest-Agder)

Potetkjeks (Akershus)

Potetlefser (Hedmark)

Potetlefser (Vest-Agder)

Potetlefser fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Potetlumpe (Vestfold)

Potetpai (Sør-Trøndelag)

Potetvafler (Sogn og Fjordane)

Potteterte (Sogn og Fjordane)

Prestesnipper (Akershus)

Rabarbrakake (Akershus)

Raffelkaku (Sør-Trøndelag)

Rognvafler (Nordland)

Romkake (Troms)

Rosettbakkels (Akershus)

Rosettbakkels fra Christiania (Oslo)

Rosinkake (Nordland)

Rugbrød (Akershus)

Rumbrød (Oppland)

Rømmebrød fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Rømmelefse fra Lysøysund (Sør-Trøndelag)

Rømmetynnekaker fra Østerdalen (Hedmark)

Sandkaker (Akershus)

Sandkringler (Akershus)

Sandnes-kake (Rogaland)

Sandnøtter (Akershus)

Selbulemse (Sør-Trøndelag)

Serinakaker (Akershus)

Serinakaker (Møre og Romsdal)

Siktebrød (Hordaland)

Sirupskake (Nordland)

Sirupskake fra Sunnfjord (Sogn og Fjordane)

Sirupsnipper (Akershus)

Sitronkake (Akershus)

Skare kake (Hordaland)

Skjebladkake (Møre og Romsdal)

Skjenning fra Inderøy (Nord-Trøndelag)

Skjenning fra Kvam (Nord-Trøndelag)

Skrivarbrød fra Lesja (Oppland)

Skrivarfruens kaffebrød (Sogn og Fjordane)

Skvettebrød (Sogn og Fjordane)

Slettlefsa (Troms)

Smultringer (Akershus)

Små kavringer (Akershus)

Småbrød fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Småkringler (Sogn og Fjordane)

Smørkranser (Møre og Romsdal)

Smørkringle (Vestfold)

Snekalefse fra Hornindal (Sogn og Fjordane)

Snikaløfse og søst (Møre og Romsdal)

Snøpp-Snipp (Hedmark)

Sogndals-snipper (Sogn og Fjordane)

Spekulasi fra Bjørnåldal (Nordland)

Spisjelars fra Tydal (Sør-Trøndelag)

Stiftgårdskake (Sør-Trøndelag)

Stivlefse fra Folldal (Hedmark)

Strandgate kaker (Hordaland)

Strilelefse (Hordaland)

Strull (Akershus)

Sunnfjordlefse (Sogn og Fjordane)

Sure potetkaker (Sogn og Fjordane)

Surmelkskake (Sogn og Fjordane)

Svele (Sogn og Fjordane)

Svele med kling (Sogn og Fjordane)

Svele med pudding (Sogn og Fjordane)

Sveler (Akershus)

Sydnæskaker (Hordaland)

Søsterkake (Aust-Agder)

Tebrød (Akershus)

Tekake (Nord-Trøndelag)

Tekake (Sogn og Fjordane)

Terteringer (Akershus)

Tinn-lefsa med poteter (Telemark)

Tjukk-kavring fra Lierne (Nord-Trøndelag)

Tjukklefse (Sør-Trøndelag)

Torvgatekaker (Hordaland)

Tosseknotter (Vestfold)

Totenkringler (Oppland)

Trønderrose (Sør-Trøndelag)

Trøndersk tekake (Sør-Trøndelag)

Tvisteikt brød fra Sør-Fron (Oppland)

Tykke sveler (Sogn og Fjordane)

Tynne sveler (Sogn og Fjordane)

Tynnkake fra Målselv (Troms)

Tynnkaker fra Østerdalen (Hedmark)

Tynnlefse (Sør-Trøndelag)

Tyske skiver (Akershus)

Tørre vafler (Sogn og Fjordane)

Vaffelkakor

Vafler (Akershus)

Vafler (Sogn og Fjordane)

Vafler fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Vafler med grøt eller potet (Sogn og Fjordane)

Valle-lefse (Aust-Agder)

Vandbakkels (Sør-Trøndelag)

Vannkake (Finnmark)

Vannkringler (Nordland)

Vasskringle (Sogn og Fjordane)

Vestfoldlefse (Vestfold)

Vestlandsk Napoleonskake (Hordaland)

Vestlandssveler (Hordaland)

Vikinglefse (Akershus)

Viknalefse (Nord-Trøndelag)

Vårkake (Akershus)

Vørterbrød (Finnmark)

Vørterbrød (Sogn og Fjordane)

Vørterkake med honning (Akershus)

Vørterkake med øl (Akershus)

Wienerkringle fra Gloppen (Sogn og Fjordane)

Åkostkaku (Sør-Trøndelag)

Åkostlemse (Hedmark)

Æblekage (Akershus)

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen