Flere resulteter finnes under oppskriften
2 rensede akkarhaler
1 dl olivenolje
1 chili
2 fedd hvitløk
4 ss hakket persille
salt
nykvernet pepper
Blekkpasta:
500 g hvetemel
4 egg
1/2 ts salt
1 ss olivenolje
1 ts blekksprutblekk
Kjør egget, 400 g mel, olje, blekk og salt i en food processor. Deigen vil først klumpe seg, men blir glatt etter en stund. Tilsett resten av melet og kjør til deigen blir glatt igjen. Ta ut av maskinen. Strø litt mel på bordet og elt deigen med hendene. Strø på mer mel om nødvendig. Deigen skal være så tørr at den ikke klarer og oppta mer mel.
Del deigen i fire deler og rull dem til tykke pølser. Pakk dem i plast og la dem hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
Strø mel på bordet og kjevle pølsene til leiver på 1/2 cm tykkelse og ca 10 cm bredde. Rull dem fem ganger gjennom valsen på en pastamaskin, først på innstillingen 1, til sist på innstillingen 5. Monter skjæreinnsatsen på pastamaskinen, og skjær til tagliatelle.
Vask akkaren grundig og fjern skjelettet, det som ser ut som plastpiler. Skjær akkaren i tynne ringer og tørk dem godt med kjøkkenpapir. Finhakk så hvitløken og chilien.
Ha pastaen i fosskokende vann med litt olje. Kok den i 3 minutter og la den renne av i et dørslag. Sett en stekepanne, helst teflonpanne, på svart varm plate. Ha i oljen. Stek akkaren i 10 sekunder. Ha i hvitløk, chili og persille. Dryss på litt salt og rikelig med nykvernet svart pepper. Stek videre på full varme i 20 sekunder.
Serveres umiddelbart på varme tallerkener, pastaen under og blekkspruten over. Sett gjerne fram et stykke parmesan og en ostehøvel, samt noen sitronbåter.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter