• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Vossa-øl (Hordaland)

Tradisjonsmat / Drikke

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

50 kg bygg
0,5 kg humle
3-4 kg kanissukker
ølgjær

Bruksanvisning

(100-120 liter ferdig øl)

Godt fullmodent korn (bygg) ble lagt i bløt i rennende vann ca 4 dager. Til bløtingen av kornet brukte man en tønne eller jutesekker. Hvis man ikke har rennende vann må det bytte vann to ganger i døgnet.

Når kornet er ferdigbløtt tar man kornet og plasserer det i en tørr kjeller, loft eller lignende. Rommet må ikke være for kaldt.

La så kornet ligge til man merker at det har kommet varme i det. Slå det så i trekar til spiring. Røttene vil etter ca én uke på sommeren, eller halvannen til to på vinteren, bli ca 1 cm lang. Under prosessen må kornet snues 1-2 ganger daglig.

Hvis maltet gror sammen, så gni det mellom hendene til det blir løst. Litt varmt må maltet være ellers spirer det for dårlig.

Start bryggingen med å slå kokende vann, kokt med einer, over maltet i en passende stor tønne. Rør godt til alt er godt blandet som en tykk suppe. Slå deretter hele blandingen i en tønne med krane nederst på tønnen.

Tønnen må stå på en benk. I bunnen av tønnen må det være et lag med små einer, og over dette et lag halm, så ikke maltet tetter igjen kranen.

Etter ca 2 timer begynner man å renne fra tønnen og opp i et kar. Man må hele tiden ha kokende einervann til å slå over maltet.

Av ca 50 kg korn skal man få ca 100-120 liter øl når det er ferdigkokt. Når vørterølet er ferdigrent må det kokes godt, opptil flere timer. Ha så i 0,5 kg humle og 3-4 kg kandis til 100-120 liter øl.

Ferdigkokt skal det siles i gjæringstønnen og avkjøles til 36-38 C.

Ha så i ølgjær, ca 2,5 dl til 100-120 liter øl. Etter ca 2 døgn er ølet ferdig gjæret og kan helles i dunker eller ballonger.

Det går ca 1 uke før ølet er klart og fint. Gjæringstønnen bør stå i et passende varmt rom eller kjeller for å holde på varmen under gjæringsprosessen.

Tradisjonsmat / Drikke


Sum Oppskrifter 47 funnet


Blåbærsaft (Sogn og Fjordane)

Einebærøl (Sogn og Fjordane)

Einerbærøl (Troms)

Einerøl (Akershus)

Enebærøl (Hedmark)

Enerøl (Oppland)

Eplesider (Sogn og Fjordane)

Heggebærlikør (Akershus)

Heggebærsaft (Sogn og Fjordane)

Hjemmebrygget øl (Hordaland)

Kirsebærlikør (Akershus)

Kjerringvin (Vestfold)

Koldskål av øl (Vestfold)

Kongepunsj (Oslo)

Krøkebærsaft (Finnmark)

Maltøl (Aust-Agder)

Maltøl (Buskerud)

Maltøl (Østfold)

Maltøl fra Tinn (Telemark)

Mjød (Møre og Romsdal)

Mjød (Nordland)

Nesledrikk (Akershus)

Rabarbradrikk (Rogaland)

Rabarbravin (Akershus)

Rabarbravin (Hordaland)

Ripsvin (Akershus)

Rompunsj (Vest-Agder)

Rødbetvin (Akershus)

Salviete (Hordaland)

Samisk te (Finnmark)

Sider (Hordaland)

Sogneøl (Sogn og Fjordane)

Stikkelsbærvin (Hordaland)

Stjørdalsøl (Nord-Trøndelag)

Sukkerøl (Sogn og Fjordane)

Surostdrikke (Hedmark)

Te av einebær (Sogn og Fjordane)

Te av karve (Sogn og Fjordane)

Te av nesle (Sogn og Fjordane)

Te av tyttebærblad (Sogn og Fjordane)

Tettemelk (Hordaland)

Tyttebærdrikk (Akershus)

Vossa-øl (Hordaland)

Øl av sirup (Møre og Romsdal)

Ølost (Møre og Romsdal)

Ølost (Sør-Trøndelag)

Ølost (Telemark)

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen