Flere resulteter finnes under oppskriften
600 g magert, beinfritt storfekjøtt til koking, fra bog eller lår
2 store løk
2 hvitløkfedd
3 ss olje
salt
nykvernet pepper
2 ss hvetemel
1 laurbærblad
500 g poteter
400 g gulrøtter
1 bunt persille
TIL DEIGEN:
200 g hvetemel
1 ts salt
70 g kaldt smør i terninger
70 g smult i terninger
1-2 ss iskaldt vann
1 eggeplomme til pensling
Skyll kjøttet om nødvendig. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær bort evt fett og sener. Skjær kjøttet i 2-3 cm store terninger.
Skrell løk og hvitløk. Hakk løken og press hvitløken.
Varm oljen i en tykkbunnet stekegryte. Tilsett kjøttet litt etter litt og stek til det er pent brunt på alle sider. Tilsett løk og hvitløk og stek til alt er brunt. Dryss på melet og la det steke med litt under omrøring. Tilsett 2 ½ dl vann mens du rører. Vannet skal dekke kjøttet. Legg i laurbærblad og krydre med salt og pepper. Legg på lokk og la kjøttet koke på svak varme i ca 1 time.
Lag i mellomtiden deigen. Bland mel og salt. Tilsett smør og smult og gni det sammen med fingertuppene, eller bruk matprosessor. Drypp på vann og arbeid raskt sammen til en fast deig. Tilsett ytterligere 1-2 ss kaldt vann om nødvendig. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i 2 2 ½ time.
Skrell og skyll poteter og gulrøtter og skjær dem i 3 cm store biter. Ha dem i kjøttgryten og kok i ca 20 min til.
Skyll persillen om nødvendig, plukk av bladene og hakk dem fint. Ha persillen i kjøttgryten. Smak til med salt og pepper og ha kjøttstuingen i en paiform eller ildfast form, 25-30 cm i diameter. Avkjøl stuingen i ca 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 200 C.
Kjevle ut deigen på lett melet bakebord slik at den blir større enn formen.
Skjær ut bladmønster i deigen og ta vare på deigrestene. Løft forsiktig opp deigen og legg den over paiformen.
Bruk fingertuppene eller en gaffel og press deigkanten fast til formen hele veien rundt. Visp sammen eggeplommen og pensle deigen med den. Pynt med de utskårne bladene og pensle dem også. Stek paien på midterste rille i ca 45 minutter til deigen er pent brun. Server paien varm.
Alabama-biff (Alabama Beef Bowl)
Amerikansk grytestek (Yankee pot roast)
Amerikansk kjøttpai (Beef potpie)
Amerikanske smultringer (Doughnuts)
Appelsinmarinert fisk (Fish with Orange)
Bakte bønner som i Boston (Boston baked beans)
Bakte poteter med fyll (Stuffed baked potatoes)
Bakte potetskall (Baked potato skins)
Blåbærmuffins (Blueberry muffins)
Brødpudding med whiskysaus (Bread pudding with whiskey)
Bønnesalat fra Santa Fe (Santa Fe Bean Salad)
Californisk fisk- og skalldyrsuppe (Cioppino)
Californiske bakte epler (California baked Apples Jubilee)
Chiligryte med kjøttbiter og bønner (Longhorn Chili)
Clubsteak med ostebakte poteter (Club-steak `n cheesebaked potatoes)
Cowboy-gryte (Western Beef and Rice Casserole)
Dampede skjell (Steamed clams)
Dampet laks med dillsaus (Steamed salmon steaks)
Dessertkake fra Hawaii (Hawaiian Upside-Down Dessert)
Enchilada med kjøttdeig (Beef Enchilada)
Endiviesalat med valnøtter (Wisconsin Endive with walnuts)
Fajitaer med reker (Shrimp Fajitas)
Fattigmannsgryte (Poor Man´s Stew)
Flamberte bananer (Bananas Foster)
Fritert kylling (Southern fried chicken)
Fruktsalat med vaniljeyoghurt (Vanilla Fruit Salad)
Gammeldags vaniljeis (Old-fashioned ice cream)
Glasert eplekake med krydder (Applesauce cake)
Glaserte søtpoteter (Candied sweet potatoes)
Grillet T-beinstek (Grilled T-bone steaks)
Hamburger i form (Hamburger Bake)
Hummer med fløtesaus (Lobster Newburg)
Jordbærkake (Strawberry shortcake)
Kald avocadosuppe (Chilled avocado soup)
Kalkun med maisbrødfyll (Thanksgiving Day turkey)
Kalkunsalat fra Virginia (Virginia Turkey Salad)
Kalvesuppe med grønnsaker (Philadelphia pepper pot)
Kamskjell i fløtesaus (Creamed scallops)
Kjøttbrød med bacon (Meatloaf with bacon)
Kjøttgryte med chili (Chili con carne)
Klippfiskboller (Salt cod balls)
Krabbesuppe fra Maryland (Maryland Crab Soup)
Kylling i fløtesaus (Chicken à la King)
Kyllinggryte med grønnsaker (Brunswick stew)
Kyllingsalat fra Sørstatene (Chicken salad)
Kyllingsalat med nachos (Shaken´ Rattle Salad)
Kyllingsuppe med tortillachips (Texas Tortilla Soup)
Limepai med marengslokk (Key lime pie)
Maispletter som i Midtvesten (Corn oysters)
Maissuppe fra Texas (Sweet Corn Soup)
Makaroniform med ost og skinke (Macaroni cheese with ham)
Minnesota-ris (Wild Rice Minnesota Style)
Pannekaker med lønnesirup (Pancakes with maple syrup)
Peanøttkaramell (Peanut Brittle)
Pecannøttpai med lønnesirup (Pecan pie)
Rekecocktail fra Louisiana (Shrimp cocktail)
Ringformede rundstykker (Bagels)
Ris med reker og skinke (Jambalaya)
Rød pytt i panne (Red flannel hash)
Sjokoladekake med valnøtter (Brownies)
Sjokoladekarameller med nøtter (Chocolate fudge)
Skinke med eple og boller (Schnitz un knepp)
Skjellsuppe med poteter (Clam chowder)
Småkaker med nøtter og sjokolade (Chocolate chip cookies)
Speilegg med stekte poteter (Eggs with hash browns)
Sprengt oksebryst med grønnsaker (New England boiled dinner)
Stekt bønnemos (Burning Butt Refried Beans)
Stekt fisk med maispuffer (Catfish with hush puppies)
Stekte grønne tomater (Fried green tomatoes)
Sterk kjøttdeigdipp (Hotter than Hell Dip)
Sterk tomatsaus (Ranchero Sauce)
Suppe av svarte bønner (Black bean soup)
Surdeigsvafler (Sourdough waffles)
Svartgrillet fisk (Blackened fish)
Svartøybønner med ris (Hoppin´ John)
Svineribbe med krydret saus (Barbecued spareribs)
T-ben stek med bakte poteter (T-bone steak with baked potatoes)
Taco med kylling (Chicken Tacos)
Texmex frokostomelett (Home of the Heart Omelet)
Tranebærsaus (Cranberry sauce)