• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Tørking av sopp

Tilbehør / Sopp

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

Det er ingen ingredienser.

Bruksanvisning

Tørket sopp er svært holdbar, færre næringsstoffer går tapt enn ved andre oppbevaringsmåter, og smaken blir ofte bedre. Fordelen med tørket sopp er at den tar mindre plass. Tørking er også mer økonomisk enn frysing, for det går bare med energi under tørkeprosessen, og ikke alltid da heller.

De fleste sopper kan tørkes, bortsett fra de aller bløteste rørsoppene og skarpe risker som må forvelles. Heller ikke rimsopp, blekksopp og lys piggsopp egner seg til tørking.

Sopp med tynt kjøtt som tørker fort, egner seg aller best til tørking. Eksempler er spissmorkel, vanlig svovelsopp, svart trompetsopp og traktkantarell. Sjampinjong, steinsopp, riddermusserong, matriske, rødskrubb og fåresopp kan også tørkes, men de må ha lengre tørketid. Også kantareller kan tørkes, men de tørker langsomt. Hattene på stubbeskjellsopp egner seg godt til tørking, men vær oppmerksom på at denne soppen har en giftig dobbeltgjenger: Flatklokkehatten. Sandmorkler bør imidlertid ikke tørkes.

Soppen som skal tørkes, må renses godt. Børst vekk barnåler, sand og rusk med en liten pensel. Soppen bør helst ikke skylles. Svart trompetsopp, traktkantarell, stubbeskejllsopp og annen sopp med tynt kjøtt kan tørkes hele, men det er best å dele dem i to først. Steinsopp og andre sopper med tykt kjøtt skjæres i en halv centimeter tykke skiver.

Skjær over soppen og legg den utover et papir i solskinnet eller træ den på en tråd som du henger opp på et tørt og luftig sted. Også ettervarmen i en gammeldags bakerovn er bra å tørke sopp i. Best er det imidlertid å tørke sopp i en spesiell tørker. Bruk ikke stekeovnen.

Tørket sopp kan oppbevares hel, i biter eller som soppmel, helst på glass. Du kan også ha den i papirpose, men da må du passe på at den ikke blir fuktig. Når soppen tørkes, blir den atskillig mindre i volum. En kilo frisk sopp tilsvarer ca 100 g tørket.

Bløting:

Tørket sopp må bløtes før den tilberedes. Du trenger ca 1 dl vann pr 5 g sopp. Vannets temperatur har også innvirkning på smaken. Den blir sterkere ved ca 60 C varme. Det er dessuten bedre å bløte soppen i melk enn i vann, så bruk melk hvis det er melk i oppskriften. Tørket sopp som bløtes, avgir så mye næringsstoffer og smak til bløtevæsken at vi bør bruke den i maten og ikke helle den ut.

Se egen ”oppskrift”: Bløtetid for tørket sopp

Tilbehør / Sopp


Sum Oppskrifter 143 funnet


Bløtetid for tørket sopp

Brun soppsaus

Bulgarsk soppsalat

Bulgarsk soppsuppe

Burger-sopp

Champignonsalat

Delikatessesopp

Dillsyltet sopp

Dypfryst sopp

Eddiksyltede kantareller

Eddiksyltet skogsopp

Egg sjampinjonger

Finsk soppsalat

Finsk soppsuppe

Fløtestuet sopp

Forvelling av sopp

Frysing av sopp

Fylte sjampinjonger

Fylte sopphatter

Gratinert rørsoppstuing

Gratinert sopp-postei

Grønn soppsaus

Gåselever med svart trompetsopp og purre

Helstekte sopphatter

Hermetisering av sopp

Hvitløksopp

Hvitløksopp som i Bordeaux

Kantarell- og blomkålgrateng

Kantarellomelett

Kantarellsalat

Kantarellsmørbrød

Kantarellsuffleer

Kantarellsuppe

Kantarellsuppe på viltfond

Kantarellsylte

Kokte soppboller

Konservering av sopp

Kraft av tørket sopp

Lunsjsmørbrød med sopp

Lys soppsaus

Malte soppkaker

Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk

Marinert (sursyltet) sopp

Marinert sjampinjong i eddiksaus

Marinert sopp i eddiklake

Marinert sopp med egg

Matriskesuppe

Ovnsrett med sjampinjong

Ovnssopp

Ovnsstekt torsk med svart trompetsopp

Panne med poteter og sopp

Parisersjampinjong

Piroger med sopp

Pyttipanne av kantareller

Rensing av sopp

Ris med sopp

Risrand med reker og sopp

Salat av saltet sopp

Saltet sopp

Sitronsopp

Sjamoinjonger på fransk maner

Sjampinjong i fløtesaus

Sjampinjong i fløtesaus

Sjampinjong i portvin

Sjampinjong-cocotter

Sjampinjongcroutonger

Sjampinjonger i ostesaus

Sjampinjonger med fersk geitost

Sjampinjonger med nye løk

Sjampinjonger som i Bordeaux

Sjampinjongfylte posteier

Sjampinjongkaker

Sjampinjongpasta

Sjampinjongpuddinger

Sjampinjongris med kalvekjøtt

Sjampinjongstuing med bacon

Sjampinjongsuppe fra Brüssel

Sjampinjongterte

Skarpe risker

Skogsopp-paté

Skogsoppgryte

Små soppbrød

Sopp á la Jens

Sopp fra Verona

Sopp fylt med fetaost

Sopp i rødvin med korianderfrø

Sopp i sennepssaus

Sopp innbakt i ris

Sopp og skinke i form

Sopp som i Ungarn

Sopp- og løkfres

Sopp- og mais-panne

Sopp- og makaronigrateng

Sopp- og nøttesalat

Sopp- og pølsegrateng

Sopp-hatter

Sopp-pai

Sopp-piroger

Sopp-pudding

Sopp-pytt

Soppadeller

Soppanne med karripoteter

Soppborsjtsj

Soppbrød

Soppkompott med rødløk

Soppmarmelade

Soppquiche

Sopprisotto

Sopprull

Soppsalat fra Minsk

Soppsaus med persille

Soppsmør

Soppsoya

Soppstuing

Soppsufflé

Soppsuppe

Soppsuppe med eggetråder

Sopptartaletter

Soppvorschmack

Spaghetti med laks og kantareller

Spanske sjampinjonger med hvitløk

Spissmorkelsuppe

Steinsopp med hvitløk

Steinsopp-paté

Steinsoppsalat

Steinsoppsufflé

Stekt sopp

Stekt sopp i rømme

Stekt sopp med hvitløk

Stekt steinsopp i rømme

Stekte soppboller

Stubbeskjellsoppsuppe

Suppe med traktkantareller

Syltede kantareller

Syrlig soppsuppe

Tarteletter med sopp

Tomatsopp

Tomatsopp med ris

Traktkantarellstuing

Traktkantarellsuppe

Trøffelomelett

Tørking av sopp

Uzbekistansk soppsuppe

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen