• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Gammelost (Vestfold)

Tradisjonsmat / Ost

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

Det er ingen ingredienser.

Bruksanvisning

Skummet melk som har vært sur 4-5 dager og rørt i hver dag med en lang øse, settes over i ystekjelen om kvelden med svak varme under. I løpet av natten går all osten opp.

Om morgenen fyres det opp under kjelen så osten blir varm. Den vendes med en hullsleiv så den blir jevnt varm på begge sider, tas opp i en form med ysteklede i. Når mysen er kokket i kok, tas osten i ysteklede og henges opp i mysen og koker en time. tas så opp i formen og blir der til den er kald. Vendes så på et annet ysteklede og koker en time på den andre siden, så opp i formen igjen og blir i den natten over, eller til den er helt kald.

Da tas den ut av formen og legges i en tett kasse med lokk over og plasseres i bod eller kjeller.

Osten vendes hver uke, og når den lodne muggsoppen kommer, strykes den inn med hånden. Hvis gjæringen går fint er den ferdig etter ca 2 måneder.

Tradisjonsmat / Ost


Sum Oppskrifter 38 funnet


Eggost (Vest-Agder)

Eggost fra Budal (Sør-Trøndelag)

Eggost fra Gyland (Vest-Agder)

Gammelost (Vestfold)

Gome (Vest-Agder)

Gomme med egg (Rogaland)

Gommi (Telemark)

Jenteost (Vest-Agder)

Kaffeost fra Bjørnevatn (Finnmark)

Karveost (Akershus)

Kjesmus (Nord-Trøndelag)

Kjysel (Møre og Romsdal)

Kokaost fra Budal (Sør-Trøndelag)

Kokost (Buskerud)

Larre fra Ytre Sogn (Sogn og Fjordane)

Lausmataost (Sogn og Fjordane)

Løpsoll (Sør-Trøndelag)

Mjølkost (Sogn og Fjordane)

Myk hvitost (Østfold)

Ost-tjuke (Sogn og Fjordane)

Ostebiff (Oslo)

Ostegomme fra Vefsn (Nordland)

Ostepinner (Svalbard)

Ostesoll (Hedmark)

Ostestenger fra Lyngseidet (Troms)

Prim av surmelk (Sogn og Fjordane)

Primsoll (Hordaland)

Pultost (Akershus)

Ramost fra Hornindal (Sogn og Fjordane)

Saupost (Sogn og Fjordane)

Skjærost fra Oppdal (Sør-Trøndelag)

Skjørost fra Dovre (Oppland)

Stabekks ostekake (Akershus)

Surost (Hedmark)

Surost (Sogn og Fjordane)

Søtost (Aust-Agder)

Søtost (Hordaland)

Søtprim (Møre og Romsdal)

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen