• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Sprengt gås

Fugl / Gås

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser



Saltlake:
3 liter vann
3 dl salt
6 ss sukker
1 ss knust pepper
4 laurbærblad
4 nellikspiker

Koking:
vann
2 gulrøtter
1 sellerirot
1 purre
1 løk
300 g kålrot
2 laurbærblad
1 ss hel pepper

Saus til varm gås:
80 g margarin
1/2 sellerirot
1/2 finhakket løk
60 g hvetemel
8 dl gåsekraft
2 dl melk
3 ss hakket persille
hvit pepper
litt revet muskatnøtt

Bruksanvisning

Sprengt eller lettsaltet som vel er et mer begripelig uttrykk, er en gammel og god måte å tilberede gås på. Saltet fremhever den gode smaken, og ingen finurlige krydderier og stekemetoder tar vekk gåsas særpreg. Gåsa kan serveres kald eller varm etter ønske. Tradisjonen tilsier at det skal serveres pepperrotkrem til gsa. Pepperrotkrem passer best til kald gås. Ønsker du å servere den varm, kan det lages en lys saus basert på kokekraften.

Til denne retten kan du godt bruke kanadagås - dette kjøttet egner seg godt til salting og koking. En stor kanadagås gir mat til ca 6 personer.

Start med å koke opp laken og avkjøl den.

Ribb og vask gåsa. Tørk den godt og la den ligge i saltlake i to døgn.

Ta gåsa ut av laken og legg den i en kjele med kaldt vann som dekker gåsa helt. Kok den opp og skum av eventuelle urenheter. Ha i pepper og laurbærblad og kok i 30 minutter.

Mens dette koker renser og vasker du grønnsakene. Skjær dem i skiver og ha i kjelen. Kok ytterligere til gåsa er mør. Dette tar 1 1/2 - 2 timer.

Ønsker du å servere gåsa varm, kan grønnsakene serveres sammen med denne. Skal gåsa serveres kald, avkjøles den i kraften, gjerne til dagen etter.

Rens sellerirota og kutt den i terninger. Smelt margarinen i en kjele og fres selleristengene og løken uten at de får farge.

Rør inn hvetemel og spe med varm gåsekraft. Tilsett melk og la sausen koke i 15 minutter. Smak til med pepper og muskat. Sil sausen om ønskelig, og ha i finhakket persille rett før servering.

Skjær gåsebrystet i pene skiver og lårene i passe serveringsstykker. Server med grønnsakene og kokte poteter.

Fugl / Gås


Sum Oppskrifter 18 funnet


Behandling av felt fugl

Bresert gås

Frikassé av gåselår

Fylt gås

Grunnsaus til fuglevilt

Gås med fruktfyll

Gåselever med svart trompetsopp og purre

Gåseragu

Gåsestek fylt med epler og svisker

Kald gås

Mortensgås

Skåne-gås

Sprengt gås

Sprengt villgås med frukt

Stekt gås

Stekt gås med bønner

Stekt gås med kastanjer

Villgås i sidersaus

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen