• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Snikaløfse og søst

Bakverk / Lefser

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

Snikaløfse:
2 kg poteter
fint, siktet rugmel
byggmel til utbaking
råmelk
Søst:
10 liter melk
2 liter kulturmelk
1 kopp sirup
hvetemel
rosiner

Bruksanvisning

Skrell og kok potetene før bakstedagen. Avkjøl og mal på kjøttkvern to ganger. Kna i litt rugmel til en forholdsvis løs deig som står natten over.

På bakstdagen knar man inn resten av rugmelet til en passe fast deig, som skal være så fast at man kan bake ut leiven uten at den legger seg fast på bordet. Rull deigen til en lang pølse og skjær emner som til bollestørrelse. Trill de runde og trykk de flate mellom fingrene.

Legg et rundt mønster av tykt gråpapir på bordet og strø på byggmel. Legg emnet oppå og bak leiven så tynn som mulig uten at det går hull på den. Bruk også byggmel oppå leiven.

Under bakingen snur man leiven mange ganger ved hjelp av bakespade. Legg leiven på takke og stek den mest på den ene siden. Leiven skal holde sammen, men være myk. Legg lefsene i stabel med rettsida opp etter hvert som de er stekte, og legg et lett press mens de er varme.

Så skal lefsene snikast. Ta to liter råmelk og pisk godt opp med litt fint rugmel. Legg lefsen på bordet med den minst stekte siden opp. Øs tre spiseskjeer eller mer på leiven. Sniket skal være så tykt at man kan "føre det framover med hånda", sa de gamle. Arbeid sniken utover lefsen med raske, faste bevegelser til sniket får en fin, hvit farge. Legg lefsen på takke igjen og tørk den fint mens du av og til fører stekespaden under leiven så den ikke blir brent under. Legg så lefsene i stabel med litt press slik at de ikke krøller seg.

Når lefsene skal serveres dynker man vrangsiden med lunkent vann, legg et klede over og lar de ligge til de blir myke. Smør med smør og strø litt sukker på, brett de sammen og klipp i passe stykker og legg de på et fat.

Lag søsten ved først å smøre bunnen av gryten med litt smør, slå i melken og kok til den får litt farge. Slå i kulturmelken under stadig omrøring til osten og mysen har skilt seg. Ha i rosiner og sirup, smak til med litt sukker etter smak. Kok videre til mysen nesten er innkokt.

Lag jevning av 4 ss hvetemel og melk og rør i. La det koke noen minutter til melkesmaken forsvinner. Slå søsten i skåler og la den stå til den blir kald.

Søsten serveres i skåler slik at hver enkelt forsyner seg selv. Man kan legge søsten på lefsen og rulle sammen eller spise den ved siden av med skje.

Denne retten har vært mye brukt i bygdene i indre Hjørundfjord på Sunnmøre. Om lefse er en vanlig kost også i andre deler av landet, så er snikaløfse, denne fra Skjåstaddalen, nokså spesiell.

Retten har blitt brukt i mange hundre år, og ofte sammen med søst. Varianter av søst blir også brukt i andre deler av landet under navn som gomme osv.

Bakverk / Lefser


Sum Oppskrifter 68 funnet


Askøylefse

Blanke lefser

Bløtlefser fra Løvøy

Eftaslefse

Fiskelefser

Fitjarlefse

Fjalerlefse

Gammeldags lefse fra Sogndal

Gammeldagse lefser

Gammellefse

Hardangerlefser

Hvitlefse fra Nordland

Jæren-lefse

Jølsterlefse

Kaffelefser

Kakelefse

Krinalefse

Kråtakaka (Lefse)

Kvitlefse

Lefse fra Budalen

Lefse fra Fon

Lefse fra Rolvsøy

Lefse fra Soknedal

Lefse fra Suldal

Lefse fra Troms

Lefse fra Ytterøy

Lefse med gjær

Lefse med sur melk eller saup

Lefsekling

Lefsekling fra Lærdal

Lefsekling fra Sigdal

Lefsekling fra Telemark

Lefsekling fra Ål

Lefsekling uten poteter

Lefser

Lefser fra Gyland

Lefser fra Oppdal

Marielefse

Martes lefser

Mørlefse

Mørlefse fra Østfold

Møsbrømlefse med duppe

Naustdal-lefse

Nekabrød

Nordlandslefse

Numedalslefse

Pannelefser

Potetlefse

Potetlefser

Reinsdyrlefse

Rømmelefse fra Lysøysund

Slettlefsa

Smyrja

Snekalefse

Snekalefse fra Hornindal

Snikaløfse og søst

Sogndals-snipper

Strilelefse

Sulelefse

Sunnfjordlefse

Søtlefse

Tinn-lefsa med poteter

Tykklefser

Tynnlefse

Valle-lefse

Vestfoldlefse

Vikinglefse

Viknalefse

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen