Flere resulteter finnes under oppskriften
400 g valnøttkjerner
8 egg
125 g romtemperert smør
180 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
revet skall av 1 sitron
salt
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
strøkavring
SUKKERLAKE:
250 g sukker
saft av 1/2 sitron
1 kanelstang
1 1/2 ss gresk brandy eller konjakk
(1 stor kake)
Finhakk 300 g av valnøttene med hurtighakker og grovhakk resten. Skill eggene. Ha smør og sukker i en bolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene med spiss kniv. Ha vaniljefrø eller vaniljesukker, sitronskall og en klype salt i bollen. Rør smør og sukker lyst og luftig, bruk gjerne miksmaster. Rør inn eggeplommene, én om gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det. Rør melet og de finmalte nøttene i deigen. Rør til alt er godt blandet.
Forvarm stekeovnen til 175 C. Smør en stor springform (28 cm) godt og dryss den med brødrasp. Stivpisk eggehvitene. Rør en tredjedel av dem i deigen og vend resten forsiktig i med slikkepott. Ha røren i formen og stek kaken på midterste rille i 50-60 minutter, eller til den er gjennomstekt. Prøv med en kakestikke.
Lag i mellomtiden sukkerlaken. Kok opp sukker, sitronsaft, kanelstangen og 5 dl vann i en kasserolle og la det koke på middels varme i ca 10 minutter - sukkerlaken skal ikke bli for tykk. Avkjøl den litt og ta opp kanelstangen. Rør inn brennevinet.
Drypp sukkerlaken på den varme kaken. La kaken stå litt for å trekke til seg laken. Ha kaken over på serveringsfat når den er lunken. Skjær den opp i biter og dryss på de grovhakkede valnøttene.
Artisjokker med bønner (Anginares me koukia)
Athensk valnøttkake (Karidopitta athinaiki)
Auberginepuré (Melitzanosalata)
Blandet salat (Salata diafora)
Blekksprut i vinsaus (Kalamarakia Krasata)
Bonitt med grønnsaker (Palamida plaki)
Bønner i tomatsaus (Gigantes plaki)
Bønner med fint følge (Fasolakia Freska)
Egg i auberginer (Avga matia melitzanes)
Egg på grønnsakseng (Spetsofai)
Egg- og sitronsaus (Avgolemono)
Eggerøre på gresk med lett karameliserte tomater
Fiskesuppe fra Korfu (Kakavia)
Fiskesuppe med egg- og sitronsaus (Psarosoupa Avgolemono)
Fritert blekksprut (Kalamarakia tiganita)
Friterte blåskjell (Midia tiganita)
Friterte squashboller (Kolokithakia keftedes)
Fylte tomater og paprika (Domates ke piperies jemistes)
Geitekje i appelsinsaus (Katsikaki me saltsa portokaliou)
Gratinert squash med kjøttdeig (Kolokithakia papoutsaki)
Gresk hvitløksaus (Skorthalia)
Gresk landbrød (Psomi horiatiko)
Gresk påskesalat (Salata tis lambris)
Gresk pølsegryte med paprika (Loukanika katsarola me piperia)
Gresk sitron- og oreganomarinade
Gresk tomatsalat (Tomatasalata)
Greske julekaker med mandler (Kourabiethes)
Greske kjøttboller (Keftethes)
Greske medisterkaker (Keftedakia)
Grønnsaksuppe fra Hellas (Chortosouppa)
Hønsesuppe med egg og sitron (Kotosoupa avgolemono)
Imamens yndlingsrett (Imam Bayildi)
Kalv med kveder (Moskari me kidonia)
Klippfiskgryte (Bakaliaros jahni)
Kretiske posteier (Pittes kritis)
Kyllinggryte med okra (Kotopoulo me Bamies)
Kyllingsuppe med egg og sitronsaus (Kotosoupa avgolemono)
Kål- og gulrotsalat med egg (lakhanosalata me karota)
Lam med sorte oliven (Arni me mavres elies)
Lammegryte med rispasta (Giouvetsi me kritharaki)
Lammegryte med salat (Arnaki Fricassee)
Legert sitronsaus (Saltsa avgolemono)
Makaroni med skinkesaus (Hirino yani makaronadia)
Makaroniform med kjøttdeig (Pastitsio)
Makaroniform med purre (Pastitsio me prassa)
Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk
Marinert sverdfisk (Xsifias marinatos)
Oksegryte med småløk (Moshari Stifatho)
Omelett med ville grønnsaker (Omeletta agriohorta)
Osteposteier (Mitzithropittakia)
Ovnsbakt havkaruss (Lithrini fourno)
Ovnsbakt lammekjøtt med pasta (Giouvetsi)
Ovnsbakt paprika (Piperies sto fourno)
Ovnsbakt squash med poteter og tomater (Briami)
Ovnsbakt torsk à la Spetsai (Psari Spetsiota)
Ovnsbakte reker (Garides giouvetsi)
Ovnsbakte sardiner (Sardelles sto fourno)
Pasta fra Metsovo (Kilopittes Metsovou)
Potetpuré med hvitløk (Skordalia me patates)
Psomi - gresk brød med yoghurt
Ristet bagett med ost, løk og tomat (Dako)
Rødbetesalat (Patsaria salata)
Salat av ville vekster (Agriohortasalata)
Salat med svartøyebønner (Salata fassolia mavromatika)
Squashsalat (Kolokythakia Salata)
Stekt kylling med poteter (Kotopoulo Fournou)
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus (Kolokythakia kai Melitzanes Skorthalia)
Svinekjøtt på bondevis (Hirino eksohiko)
Syltede kirsebær (Vissino glyko)