Flere resulteter finnes under oppskriften
500 g makaroni
salt
1 stor løk
4 ss olivenolje
600 g kjøttdeig
700 g tomater
2 ½ dl tørr hvitvin
1 knivspiss kanel
1 knivspiss allehånde
3 ss smør
4 ss hvetemel
7 ½ dl melk
nykvernet svart pepper
1 klype revet muskatnøtt
1 ss sitronsaft
3 egg
200 g revet kefalotiri-ost eller annen vellagret gul ost
10-12 stilker bladpersille eller vanlig persille
Kok makaronien i rikelig med lettsaltet vann til den er myk, men fremdeles litt fast. Skyll den under kaldt vann og la den renne av i en sikt. Skrell og hakk løken. Varm oljen og fres løken på middels varme til den er myk og blank. Ha i kjøttdeigen og brun den mens du klemmer på den med en gaffel så den korner seg.
Forvarm stekeovnen til 175 C. Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder og flå dem. Skjær tomatkjøttet i terninger og bland det med kjøttdeigen. Tilsett vin, kanel, allehånde, salt og 1 ¼ dl vann. Kok kjøttsausen på svak varme i ca 10 minutter og sett den til side.
Smelt smøret i en liten kasserolle. Dryss på melet og rør til det har løst seg opp. Spe med melken litt etter litt mens du rører hele tiden. La sausen koke under omrøring i 5 minutter. Smak den til med salt, pepper, revet muskat og sitronsaft. Avkjøl sausen litt. Visp sammen to av eggene og rør dem i sausen.
Smør en stor ildfast form godt. Legg halvparten av makaronien i bunnen av formen. Dryss på litt revet ost. Skyll og tørk persillen og finhakk bladene. Rør persillen og det siste egget i kjøttsausen. Ha kjøttsausen i et jevnt lag i formen.
Legg resten av makaronien på toppen og hell den hvite sausen over i et jevnt lag. Dryss på resten av osten. Stek makaroniformen midt i ovnen i ca 45 minutter, eller til overflaten er pent brun.
Artisjokker med bønner (Anginares me koukia)
Athensk valnøttkake (Karidopitta athinaiki)
Auberginepuré (Melitzanosalata)
Blandet salat (Salata diafora)
Blekksprut i vinsaus (Kalamarakia Krasata)
Bonitt med grønnsaker (Palamida plaki)
Bønner i tomatsaus (Gigantes plaki)
Bønner med fint følge (Fasolakia Freska)
Egg i auberginer (Avga matia melitzanes)
Egg på grønnsakseng (Spetsofai)
Egg- og sitronsaus (Avgolemono)
Eggerøre på gresk med lett karameliserte tomater
Fiskesuppe fra Korfu (Kakavia)
Fiskesuppe med egg- og sitronsaus (Psarosoupa Avgolemono)
Fritert blekksprut (Kalamarakia tiganita)
Friterte blåskjell (Midia tiganita)
Friterte squashboller (Kolokithakia keftedes)
Fylte tomater og paprika (Domates ke piperies jemistes)
Geitekje i appelsinsaus (Katsikaki me saltsa portokaliou)
Gratinert squash med kjøttdeig (Kolokithakia papoutsaki)
Gresk hvitløksaus (Skorthalia)
Gresk landbrød (Psomi horiatiko)
Gresk påskesalat (Salata tis lambris)
Gresk pølsegryte med paprika (Loukanika katsarola me piperia)
Gresk sitron- og oreganomarinade
Gresk tomatsalat (Tomatasalata)
Greske julekaker med mandler (Kourabiethes)
Greske kjøttboller (Keftethes)
Greske medisterkaker (Keftedakia)
Grønnsaksuppe fra Hellas (Chortosouppa)
Hønsesuppe med egg og sitron (Kotosoupa avgolemono)
Imamens yndlingsrett (Imam Bayildi)
Kalv med kveder (Moskari me kidonia)
Klippfiskgryte (Bakaliaros jahni)
Kretiske posteier (Pittes kritis)
Kyllinggryte med okra (Kotopoulo me Bamies)
Kyllingsuppe med egg og sitronsaus (Kotosoupa avgolemono)
Kål- og gulrotsalat med egg (lakhanosalata me karota)
Lam med sorte oliven (Arni me mavres elies)
Lammegryte med rispasta (Giouvetsi me kritharaki)
Lammegryte med salat (Arnaki Fricassee)
Legert sitronsaus (Saltsa avgolemono)
Makaroni med skinkesaus (Hirino yani makaronadia)
Makaroniform med kjøttdeig (Pastitsio)
Makaroniform med purre (Pastitsio me prassa)
Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk
Marinert sverdfisk (Xsifias marinatos)
Oksegryte med småløk (Moshari Stifatho)
Omelett med ville grønnsaker (Omeletta agriohorta)
Osteposteier (Mitzithropittakia)
Ovnsbakt havkaruss (Lithrini fourno)
Ovnsbakt lammekjøtt med pasta (Giouvetsi)
Ovnsbakt paprika (Piperies sto fourno)
Ovnsbakt squash med poteter og tomater (Briami)
Ovnsbakt torsk à la Spetsai (Psari Spetsiota)
Ovnsbakte reker (Garides giouvetsi)
Ovnsbakte sardiner (Sardelles sto fourno)
Pasta fra Metsovo (Kilopittes Metsovou)
Potetpuré med hvitløk (Skordalia me patates)
Psomi - gresk brød med yoghurt
Ristet bagett med ost, løk og tomat (Dako)
Rødbetesalat (Patsaria salata)
Salat av ville vekster (Agriohortasalata)
Salat med svartøyebønner (Salata fassolia mavromatika)
Squashsalat (Kolokythakia Salata)
Stekt kylling med poteter (Kotopoulo Fournou)
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus (Kolokythakia kai Melitzanes Skorthalia)
Svinekjøtt på bondevis (Hirino eksohiko)
Syltede kirsebær (Vissino glyko)