• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Fylte vinblader (Dolmathakia)

Internasjonale / Hellas

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

250 g friske eller hermetiske vinblader, ca 50
150 g langkornet ris (1 ¾ dl), skyll i kaldt vann, kok 10 min og la det renne av
50 g pinjekjerner, ristet lett i tørr stekepanne
2 små finhakkede løk
3-4 finhakkede vårløk eller 1 liten purre
3 ss finhakket dill
2 ss finhakket frisk mynte
3 ss finhakket persille
1 ½ dl olivenolje
saften av 1 sitron
3 dl varmt vann
salt
pepper

Bruksanvisning

Skyll friske vinblader og dypp dem raskt, noen få omganger, i kokende vann til de blir myke. Ta dem opp med hullsleiv og la dem renne av. Vinblader hermetisert i saltlake skylles 2-3 ganger og legges i bløt i en bolle med varmt vann i 3-4 minutter. Skyll dem og la dem renne godt av.

Bland ris, pinjekjerner, løk, vårløk og urter med ¾ dl olje og halvparten av sitronsaften i en stor bolle.

Legg et lag vinblader i bunnen av en stor, vid kasserolle.

Legg et vinblad på bordet med den ruglete siden opp og den glatte siden ned. Legg en skje med fyllet nær den flikete siden. Brett stilkenden av bladet over fyllet, brett inn sidene og rull sammen til en sigarformet pakke. Rull bladene løst sammen, fyllet sveller under kokingen. Legg pakken med skjøten ned i kasserollen. Fyll resten av vinbladene, eller til fyllet er brukt opp, på samme måte. Legg pakkene tett i tett i sirkler i kasserollen. Drypp resten av oljen og sitronsaften over. Dryss på salt og pepper. Legg en tallerken opp ned over pakkene så de ikke flyter opp. Hell på vann, legg på lokk og kok opp. Kok på svak varme i 50 minutter.

Etterfyll med vann om det koker tørt. Serveres varme eller kalde, pyntet med sitronbåter. Yoghurt naturell kan serveres til som saus.

I de fleste greske hager finner man en klimataria – vinranke – som skygger for midtsommerens varme solstråler. Om våren er de unge bladene til kulinarisk glede. Dolmathakia er vinblader fylt med ris, løk, velduftende olivenolje og friske, viltvoksende urter som vill fennikel, dill og mynte.

Denne porsjonen passer til fire personer som hovedrett eller seks som forrett.

Internasjonale / Hellas


Sum Oppskrifter 128 funnet


Det greske kjøkken

Arni Kleftiko

Artisjokker (Aginares)

Artisjokker med bønner (Anginares me koukia)

Athensk valnøttkake (Karidopitta athinaiki)

Auberginepuré (Melitzanosalata)

Auberginesalat

Baklavas

Bakt gresk salat

Blandet salat (Salata diafora)

Blekksprut i vinsaus (Kalamarakia Krasata)

Blåskjell-pilaff

Bondesalat (Horiatiki salata)

Bondesuppe (Soupa horiatiki)

Bonitt med grønnsaker (Palamida plaki)

Bønner i tomatsaus (Gigantes plaki)

Bønner med fint følge (Fasolakia Freska)

Bønnesalat (Fasolia Salata)

Bønnesuppe (Fasolatha)

Egg i auberginer (Avga matia melitzanes)

Egg på grønnsakseng (Spetsofai)

Egg- og sitronsaus (Avgolemono)

Eggerøre på gresk med lett karameliserte tomater

Fiskespyd (Souvlakia psaria)

Fiskesuppe fra Korfu (Kakavia)

Fiskesuppe med egg- og sitronsaus (Psarosoupa Avgolemono)

Fritert blekksprut (Kalamarakia tiganita)

Friterte blåskjell (Midia tiganita)

Friterte squashboller (Kolokithakia keftedes)

Fylte auberginer (Muskakas)

Fylte grønnsaker (Yiemista)

Fylte tomater og paprika (Domates ke piperies jemistes)

Fylte vinblader (Dolmathakia)

Geitekje i appelsinsaus (Katsikaki me saltsa portokaliou)

Gratinert squash med kjøttdeig (Kolokithakia papoutsaki)

Gresk agurksalat

Gresk bondesalat

Gresk bønnesuppe (Fassoulada)

Gresk grønnsakomelett

Gresk hvitløksaus (Skorthalia)

Gresk kaffe

Gresk landbrød (Psomi horiatiko)

Gresk potetmos med hvitløk

Gresk påskebrød

Gresk påskesalat (Salata tis lambris)

Gresk pølsegryte med paprika (Loukanika katsarola me piperia)

Gresk salat (Horatiki Salata)

Gresk sitron- og oreganomarinade

Gresk sjampinjongsalat

Gresk tomatsalat (Tomatasalata)

Greske bønner

Greske julekaker med mandler (Kourabiethes)

Greske kjøttboller (Keftethes)

Greske medisterkaker (Keftedakia)

Greske poteter

Greske småkaker

Grillet hummer på gresk vis

Grillet paprika med fetaost

Grønnsaksuppe fra Hellas (Chortosouppa)

Honningmunker (Loukoumadhes)

Hønsesuppe med egg og sitron (Kotosoupa avgolemono)

Imamens yndlingsrett (Imam Bayildi)

Kalv med kveder (Moskari me kidonia)

Kikertpure (Houmous)

Kikertsuppe (Revithia soupa)

Kjøttpai (Kreatopitta)

Klippfiskgryte (Bakaliaros jahni)

Kretiske posteier (Pittes kritis)

Kyllinggryte med okra (Kotopoulo me Bamies)

Kyllingpai (Kotopitta)

Kyllingsuppe med egg og sitronsaus (Kotosoupa avgolemono)

Kål- og gulrotsalat med egg (lakhanosalata me karota)

Lam med sorte oliven (Arni me mavres elies)

Lammegryte med rispasta (Giouvetsi me kritharaki)

Lammegryte med salat (Arnaki Fricassee)

Legert sitronsaus (Saltsa avgolemono)

Linsesuppe (Soupa fakes)

Makaroni med skinkesaus (Hirino yani makaronadia)

Makaroniform med kjøttdeig (Pastitsio)

Makaroniform med purre (Pastitsio me prassa)

Mandelkaker (Kourabiedes)

Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk

Marinert squash

Marinert sverdfisk (Xsifias marinatos)

Moussaka

Nyttårsbrød (Vasilopitta)

Oksegryte med småløk (Moshari Stifatho)

Omelett med ville grønnsaker (Omeletta agriohorta)

Osteposteier (Mitzithropittakia)

Ostetrekanter (Tiropittakia)

Ovnsbakt havkaruss (Lithrini fourno)

Ovnsbakt lammekjøtt med pasta (Giouvetsi)

Ovnsbakt paprika (Piperies sto fourno)

Ovnsbakt squash med poteter og tomater (Briami)

Ovnsbakt torsk à la Spetsai (Psari Spetsiota)

Ovnsbakte grønnsaker (Briami)

Ovnsbakte reker (Garides giouvetsi)

Ovnsbakte sardiner (Sardelles sto fourno)

Ovnstekte grønnsaker (Briame)

Pannestekt ost (Sagenaki)

Pasta fra Metsovo (Kilopittes Metsovou)

Potetpuré med hvitløk (Skordalia me patates)

Psomi - gresk brød med yoghurt

Påskebrød (Tsourekia)

Ristet bagett med ost, løk og tomat (Dako)

Rizogalo

Rogndipp (Taramosalata)

Rødbetesalat (Patsaria salata)

Salat av ville vekster (Agriohortasalata)

Salat med svartøyebønner (Salata fassolia mavromatika)

Skordalia

Smultboller (Loukoumathes)

Sofrito

Souvlaki

Spinatpai (Spanakopitta)

Spinatris (Spanakorizo)

Splittertpuré (Fava)

Squashpai (Kolokitobouriko)

Squashsalat (Kolokythakia Salata)

Stekt kylling med poteter (Kotopoulo Fournou)

Stekt squash og aubergine med hvitløksaus (Kolokythakia kai Melitzanes Skorthalia)

Stifado

Svinekjøtt på bondevis (Hirino eksohiko)

Syltede kirsebær (Vissino glyko)

Taramosalata

Tomatsalat med poteter (Domatosalata me potates)

Trahanasuppe (Soupa trahana)

Tzatzíki

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen