Flere resulteter finnes under oppskriften
500 g beinfri klippfisk, bløtlagt
melk, nok til at det dekker, hvis nødvendig
3 store poteter, skrelt
1 dl olivenolje
2 løk, skåret i tynne skiver
2 hvitløkfedd, finhakket
1 ¼ dl hakket bladpersille
1 ts nymalt pepper
20 svarte oliven, nedlagt i olje
2 hardkokte egg, skåret i tynne skiver
Gomes de Sá var en ansett restauratør i 1800-tallets Oporto. Han skapte denne kraftige retten, som nå er nasjonalrett.
La klippfisken renne av, og ha den deretter i en kjele med vann som dekker. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutter på middels varme, til fisken er mør. La den renne av og avkjøles litt. Deretter deler du den i biter med fingrene og fjerner alt av skinn og bein. Smak på fisken. Hvis den er for salt, heller du på melk så det dekker, og lar det stå i 30 minutter.
Ta fisken opp, la den renne av og sett den til side. Kok poteter i 20-25 minutter, til de er møre, men faste. Sil kokevannet av og skjær potetene i 6 millimeter tykke skiver. Sett til side.
Varm 2 ss av oljen i en stekepanne på middels varme. Ha i løken og fres den i 7-8 minutter, til den så vidt er myk. Ha i hvitløk og la den frese i 2 minutter. Legg det over i en bolle. Varm 3 ss av oljen på middels varme i den samme pannen. Ha potetskivene i og stek dem i ca 5 minutter, til de er gylne.
Sett stekeovnen på 200 C. Smør en stor ildfast form eller fire porsjonsformer med olje. Legg halvparten av potetskivene som et lag i bunnen. Legg halvparten av fisken oppå, og deretter halvparten av løken. Dryss litt persille og pepper over. Gjenta lagene, og drypp resten av oljen på toppen.
Stek i ovnen i ca 25 minutter, til det er gyllent. Pynt med oliven og hardkokte egg, og dryss resten av persillen over. Server med en gang.
Appelsinkake fra Portugal (Delícia de laranja)
Biff neddynget i løk (Bife à cebolada)
Broa - Portugisisk maismelbrød
Brødsuppe med koriander, hvitløk og egg (Acorda à alentejana)
Eggekaker i sukkerlake (papos de anjo)
Fisk i syrlig vinaigrette (Escabeche)
Frityrstekte grønne bønner (Peixinhos sa horta)
Gresskarsuppe (Sopa de abóbora)
Grillstekt kylling på spidd (Frango no espeto)
Helstekt spedgris på beiravis (Leitão assado à bairrada)
Himmelsk bacon (Toucinho-do-céu)
Kalun på Oporto-vis (Tripas à moda do porto)
Klippfisk med kikerter (Meia desfeita de bacalhau)
Klippfisk- og potetgrateng (Bacalhau à Gomes de Sá)
Klippfiskkroketter (Bolinhos de bacalhau)
Krabbe i vogn (Santola no carro)
Kyllingsuppe med ris, sitron og mynte (Canja)
Lammekoteletter fylt med mandler, oliven og brødrasp (Carneiro recheado à portuguesa)
Lammekoteletter med portvin, sennep og fløte (Costeletas de carneiro escondidinho)
Mulle med vin- og appelsinsaus (Salmonete setubalense)
Ovnsstekt kylling med skinke og ferskost (Frango à Beira Alta)
Portvinsduftende karamellpudding (Pudim Flan)
Reker med karri (Gambas com caril)
Ris med and og pølse (Arroz de pato à moda de Braga)
Sandskjell i hvitvin (Amêijoas à Bulhão Pato)
Sandskjell med pølser og tomater (Amêijoas na cataplana)
Scampi med sterk saus (Camarão com piri-piri)
Sjokolade- og mandelfylte fikener (Figos recheados)
Skalldyr- og brødsuppe (Acorda de mariscos)
Stekt kalvelever på portugisisk (Iscas à portuguesa)
Suppe av tomater, poteter og grønne bønner (Sopa de feijão verde à moda da Beira)
Sverdfisk med tomater og sardeller (espadarte à lisboeta)
Svinebog med sandskjell (Porco com amêijoas à alentejana)
Tunfisk med hvitløk og chili (Atum à Portuguesa)