Flere resulteter finnes under oppskriften
8 ss usaltet smør
2 små løk, finhakket
550 g krabbekjøtt, renset for rester av skall
2 ½ dl fersk brødrasp, helst fra maisbrød
2 ss bladpersille, hakket
1 dl svarte oliven i saltlake, skåret i skiver
½ dl majones
piri-piri-saus etter smak (se egen oppskrift)
salt
nymalt pepper
sitronbåter
I Portugal fanger fiskerne små krabber med spesielt hardt skall i det kalde kystfarvannet. Til denne retten tar de portugisiske kokkene krabbekjøttet ut av skallet, krydrer det og tilsetter maisbrødrasp. Dette for å få mer volum, før de legger fyllet tilbake i skallet. Disse spesielle, små krabbene er ikke å få alle steder.
Sett stekeovnen på 230 C. Smør fire porsjonsformer med rikelig smør.
Smelt 6 ss av smøret i en stekepanne på middels varme. Ha i løken og stek i ca 15 minutter, til den er gyllen. Ta pannen av varmen og ha løken i en bolle.
Ha krabbekjøtt, brødrasp, persille, oliven og majones i bollen og bland godt. Smak til med piri-piri-saus, salt og pepper. Øs krabbeblandingen opp i smurte former. Del resten av smøret i biter og ha litt på toppen av hver form.
Stek i 8-10 minutter, til overflaten er gyllen og innholdet gjennomvarmt. Pynt med sitronbåter og server.
Appelsinkake fra Portugal (Delícia de laranja)
Biff neddynget i løk (Bife à cebolada)
Broa - Portugisisk maismelbrød
Brødsuppe med koriander, hvitløk og egg (Acorda à alentejana)
Eggekaker i sukkerlake (papos de anjo)
Fisk i syrlig vinaigrette (Escabeche)
Frityrstekte grønne bønner (Peixinhos sa horta)
Gresskarsuppe (Sopa de abóbora)
Grillstekt kylling på spidd (Frango no espeto)
Helstekt spedgris på beiravis (Leitão assado à bairrada)
Himmelsk bacon (Toucinho-do-céu)
Kalun på Oporto-vis (Tripas à moda do porto)
Klippfisk med kikerter (Meia desfeita de bacalhau)
Klippfisk- og potetgrateng (Bacalhau à Gomes de Sá)
Klippfiskkroketter (Bolinhos de bacalhau)
Krabbe i vogn (Santola no carro)
Kyllingsuppe med ris, sitron og mynte (Canja)
Lammekoteletter fylt med mandler, oliven og brødrasp (Carneiro recheado à portuguesa)
Lammekoteletter med portvin, sennep og fløte (Costeletas de carneiro escondidinho)
Mulle med vin- og appelsinsaus (Salmonete setubalense)
Ovnsstekt kylling med skinke og ferskost (Frango à Beira Alta)
Portvinsduftende karamellpudding (Pudim Flan)
Reker med karri (Gambas com caril)
Ris med and og pølse (Arroz de pato à moda de Braga)
Sandskjell i hvitvin (Amêijoas à Bulhão Pato)
Sandskjell med pølser og tomater (Amêijoas na cataplana)
Scampi med sterk saus (Camarão com piri-piri)
Sjokolade- og mandelfylte fikener (Figos recheados)
Skalldyr- og brødsuppe (Acorda de mariscos)
Stekt kalvelever på portugisisk (Iscas à portuguesa)
Suppe av tomater, poteter og grønne bønner (Sopa de feijão verde à moda da Beira)
Sverdfisk med tomater og sardeller (espadarte à lisboeta)
Svinebog med sandskjell (Porco com amêijoas à alentejana)
Tunfisk med hvitløk og chili (Atum à Portuguesa)