Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g malt kjøtt av magert svin eller kalv, eller en blanding
25 g ferske brødsmuler, bløtlagt i melk eller vann som dekker, så klemt tørt
50 g mandler, malt
3 ss bladpersille, hakket
1 egg
skall av 1 sitron, revet
salt
nymalt pepper
-
1 rød paprika
1 dl olivenolje
3 hvitløkfedd, skrelt, men hele
1 liter kyllingkraft
1 helt kyllingbryst, uten bein med skinn og delt i biter på 2,5 cm
250 g svinekjøtt, delt i terninger på 2 ½ cm
salt
nymalt pepper
125 g bacon i tykke skiver, skåret i terninger på 6 millim, eller svinepølse i skiver
5 dl spansk ris
225 g avrente, kokte eller hermetiske kikerter
7 egg
½ dl melk
Lag først kjøttbollene: Ha malt svine- og/eller kalvekjøtt, brødsmuler, mandler, persille, egg, sitronskall, salt og pepper i en bolle. Bland godt og form til små kjøttboller på ca 2,5 cm i diameter. Sett til side.
Skru på stekeovnsgrillen. Skjær paprikaen i to på langs og fjern stilk, frø og skillevegger. Legg de halve paprikaene med snittsiden ned i en ildfast form og sett dem under grillen. Grill paprikaen til skinnet blir svart og sprekker. Ta formen ut og legg aluminiumsfolie løst rundt paprikaen. La den avkjøles i 10 minutter, og plukk vekk skinnet. Legg paprikaen i en hurtigmikser eller food processor og sett til side.
Sett stekeovnen på 180 C.
Varm olivenoljen på svak varme i en stor stekepanne som kan settes i stekeovnen. Ha i hvitløkbåtene og stek i 2-3 minutter til de er myke. Ta dem opp med hullsleiv og ha dem i foood processoren sammen med den ristede paprikaen. Ha i 1 ¼ dl av kyllingkraften og kjør det til en jevn puré. Sett til side.
Dryss salt og pepper på kylling- og svinekjøttbitene. Varm oljen som er igjen i stekepannen på sterk varme. Ha i kyllingkjøttet og brun det godt på alle sider i 5-8 minutter. Ta det opp med hullsleiv og legg det på en tallerken. Brun ett slag av gangen av svinekjøtt, kjøttboller, bacon eller pølse på sterk varme i den samme oljen. Sett til side sammen med kyllingen.
Kok opp resten av kraften (8 ¾ dl) i en kjele på sterk varme, og skru deretter ned varmen til det bare så vidt småkoker. Når du er ferdig med å brune alle kjøttslagene, har du risen i oljen som er igjen i pannen og steker på middels varme. Rør godt, ha i paprikapureen og stek i noen minutter, til det er godt blandet. Ha i den småkokende kraften, kikertene og alle kjøttslagene. Kok opp. Skru på svak varme og kok uten lokk i ca 7 minutter, til alle smakene har blandet seg og noe av væsken er absorbert. Rør ofte mens det koker. Flytt pannen inn i stekeovnen og stek uten lokk i ca 10 minutter, til nesten all væsken er absorbert.
Visp sammen egg og melk i en bolle. Fordel blandingen over risen. Skru temperaturen i ovnen opp til 260 C og fortsett å steke i 5-8 minutter til toppen er pent brun.
Ta pannen ut av ovnen og la den stå i 10 minutter, før du serverer retten direkte fra pannen
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)