Flere resulteter finnes under oppskriften
750 g klippfisk uten bein, bløtlagt
6 ss virgin olivenolje
2 store løk, finhakket
½ dl tomatsaus
1 ss paprikapulver
4 ss bladpersille, hakket
2 ss hvetemel, pluss litt å drysse over
1 ¼ dl tørr hvitvin
1 ¼ dl fiske- eller grønnsakkraft
3 hvitløkfedd, finhakket
60 g fersk brødrasp, bløtlagt i melk, deretter presset tørr
salt
nymalt pepper
2 eggeplommer, lett vispet
1 helt egg
8 store ferske paprikaer, ristet og skrelt eller 8 nedlagte hele piquillo-paprika
olivenolje til frityrsteking
I denne baskiske versjonen av paprika fylt med klippfisk ligger paprikaene badet i en mild tomatsaus. Kokt, fersk torsk kan brukes istedenfor den salte klippfisken.
La torsken renne av, legg den i en kjele med nok vann til at det dekker. Når vannet koker opp tar du kjelen av varmen og lar fisken ligge i kokevannet til den er helt kald. La fisken renne godt av, og del den opp i mindre biter med fingrene. Fjern alle biter av skinn og hvert eneste lite bein. Sett fisken til side.
Varm 3 ss olivenolje i en traktørpanne på middels varme. Ha i halvparten av den hakkede løken og stek i 10-12 minutter, til den er mør og blekgul. Ha i tomatsaus, paprikapulver, 2 ss av persillen og 2 ss hvetemel. Rør godt og hell på hvitvin og kraft. Kok opp, skru ned til svak varme og la det surre i 5-8 minutter, til sausen tykner. Ta pannen av varmen og sett den til side.
Varm opp de siste 3 ss olivenolje i en annen panne. Ha i resten av løken og hvitløken og stek i ca 8 minutter, til løken er blank. Ha i torsk og brødrasp, smak til med salt og pepper og stek forsiktig mens du rører av og til, til alt er blandet og mykt. Ha i eggeplommene og resten av persillen og ta pannen vekk fra varmen. La det hele bli helt kaldt.
Skjær et snitt langs hver paprika og fjern forsiktig alle frøene. Fyll paprikaen med den kalde torskeblandingen. Du kan godt holde paprikaene sammen med tannpirkere.
Hell olivenolje i en frityrgryte slik at det står 4 cm over bunnen, og varm oljen til frityrtermometeret viser 190 C. Pisk det hele egget i en bolle. Ha litt mel i en annen bolle.
Når oljen er varm nok, dypper du en paprika om gangen i det sammenpiskede egget og drysser dem deretter med hvetemel. Legg paprikaene oppi i oljen i små porsjoner og stek dem i 4-5 minutter, til de er lyst gylne. Vend på dem, hvis det er nødvendig. Ta dem opp med hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir.
Når alle paprikaene er stekt har du tomatsausen i en stor stekepanne på svak varme. Ha i de fylte paprikaene og la det surre uten lokk i 10 minutter, slik at smakene får blande seg.
Ha retten på et fat og server den varm eller lunken.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)