Flere resulteter finnes under oppskriften
1 sitron
3 artisjokker
500 g bondebønner, ca 125 g uten belger
1,5 kg små sandskjell, evt hjerteskjell, godt skrubbet
1 ¼ dl vann
½ dl god olivenolje
1 stor løk, hakket
4 hvitløkfedd, finhakket
4 ss bladpersille, hakket
200 g tomat, uten skinn og frø, hakket
1 ts safrantråder, knust og oppbløtt i 2 ss tørr hvitvin
1 ts paprikapulver
2 grønne paprika, uten frø, i terninger
1 laurbærblad, knust
300 g tørr vermicelli eller annen pasta, brukket i 5 cm biter
2 ½ dl tørr hvitvin
500 g scampi, uten skall og tarm
salt
nymalt pepper
Fyll en stor bolle med kaldt vann. Del sitronene i to og press saften ned i vannet. Arbeid med en artisjokk av gangen: Fjern alle bladene til du kommer til det lysegrønne hjertet. Skrell vekk det mørkegrønne fra bunnen. Del artisjokken i fire på langs og grav ut og kast skjegget i midten. Legg artisjokkbitene i sitronvannet slik at de ikke blir misfarget. Gjør det samme med resten av artisjokkene. Sett til side.
Ta bondebønnene ut av belgen. Kok opp en kjele trekvart full av vann, ha i bønnene og kok dem i 30 sekunder. La dem renne av, skyll dem under kaldt vann og klem bønnene ut av skinnet. Sett til side.
Legg skjellene i en stor, dyp stekepanne. Kast skjell som er åpne eller skadet. Ha i vann, legg på lokk, og kok opp på sterk varme. La det koke i 3-5 minutter til skjellene åpner seg. Rist på pannen av og til under kokingen. Ta av lokket, ta opp skjellene med hullsleiv og legg dem i en bolle eller på et dypt fat. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Legg på lokk og sett til side. Hell kraften gjennom en sil kledd med bomullsgas og ned i en bolle. Du kan gjerne la rekeskallene småkoke i denne kraften noen minutter, slik at skalldyrsmaken blir sterkere. Ta vare på kraften.
Varm olivenoljen i en paellapanne eller stor stekepanne. Ha i løk og stek den i ca 8 minutter, til den er myk. Ha i hvitløk og 2 ss persille og stek i 2 minutter til hvitløken dufter. Tilsett tomat, safran og vin, paprikapulver, paprika og laurbærblad og rør godt. La artisjokkene renne av og ha dem i pannen sammen med bondebønner, pasta, vin og kokekraften fra skjellene. La det småkoke uten lokk i 10 minutter.
Ha i reker og sandskjell. Når pasta og grønnsaker er myke, etter ca 5 minutter, smaker du til med salt og pepper.
Legg retten opp på varmt fat og dryss resten av persillen over. Server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)