Flere resulteter finnes under oppskriften
325 g tørkede kikerter
200 g bacon, delt i tre like store biter
1 fersk griselabb
500 g okse- eller kalveskank, i ett stykke
1 høne, ca 2 kg
1 suppekvast av 3 timiankvister, 3 persillekvaster, 1 laurbærblad, 2 kryddernelliker
pepperkorn
125 g serrano-skinke, i ett stykke
125 g blodpølse
3 liter vann, pluss 1 ¼ dl
4 faste poteter, skrelt og skåret i terninger
3 purrer, inkl den lysgrønne delen, skåret i skiver
3 gulrøtter, skrelt og skåret i tykke skiver
2 neper, skrelt og skåret i åtte biter
100 g rundkornet ris eller 50 g eggnudler, brukket i korte biter
salt
nymalt pepper
325 g chorizo
2 ss olivenolje
275 g hodekål, grovhakket
Se over kikertene, kast steiner og stygge erter. Skyll kikertene godt, og ha dem i en bolle med vann som dekker godt. La dem stå i bløt over natten i kjøleskapet.
Neste dag lar du kikertene renne av, og har dem i en stor dyp kjele. Ha i bacon
Kok opp en annen stor kjele trekvart full av vann. Ha i griselabb, okse- eller kalveskank og høne, og forvell det i 5 minutter. Ta kjøttet opp av vannet, og legg det opp i gryten med kikerter.
Legg ingrediensene til suppekvast, samt pepperkorn, på et stykke gas, samle hjørnene og surr godt med hyssing. Legg posen i gryten med kikerter sammen med skinke, blodpølse og 3 liter vann. Kok opp på sterk varme, skru ned til svak varme og skum av overflaten. Legg på lokk og la det småkoke i 2 ½ time, til kjøttet er mørt og har løsnet fra beina.
Ha i poteter, purre, gulrøtter og neper og la det småkoke videre i ca 35 minutter, til grønnsakene er møre.
Ta kjøttet opp av gryten, og del det i passe små biter. Sett til side.
Øs 1 ½ liter av kraften over i en annen kjele. Kok opp, ha i ris eller nudler, og kok til det er mørt det vil si noen få minutter for nudlene eller 20 minutter for ris. Smak til med salt og pepper.
Stikk hull noen steder på chorizoen med gaffel, og brun den noen minutter i olivenolje i en stor stekepanne med høye kanter. Snu pølsen av og til. Ha i kål og 1 ¼ dl vann og la det småkoke til kålen er mør og chorizoen er gjennomvarm det tar ca 8 minutter. Ta chorizoen opp av pannen og skjær den i biter.
Ved servering tar du kikerter og grønnsaker opp med hullsleiv og legger det i en haug midt på et stort, dypt fat. Legg kjøttet oppå kast alle bein. Hell nok av kraften over til at retten blir passe fuktig. Server risen eller nudlene i kraften som forrett, deretter kål og pølse, og til slutt kikerter, grønnsaker og kjøtt.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)