Flere resulteter finnes under oppskriften
450 g tørkede kikerter
7 hvitløkfedd
2 løk
1 laurbærblad
2 ts salt, pluss etter smak
250 g beinfri klippfisk, bløtlagt om ønskelig
750 g spinat, grove stilker fjernet
3 ss olivenolje
2 skiver landbrød uten skorpe
1 klype safrantråder
vann eller grønnsakkraft, etter behov
nymalt pepper
175 g kokt skinke, i terninger om ønskelig
2 hardkokte egg uten skall, hakket om ønskelig
Denne fasteretten serveres på langfredag og andre fastedager i Madrid, der kikerter er en populær ingrediens i supper.
Se over kikertene og kast steiner og stygge erter. Skyll ertene godt og ha dem i en bolle med nok vann til at det dekker godt. La ertene ligge i bløt i kjøleskapet over natten.
Neste dag lar du kikertene renne av og har dem i en kjele med vann som dekker. Ha i 4 hvitløkfedd, løk, laurbærblad, og kok opp på sterk varme. Skru ned til svak varme, legg på lokk og la det småkoke i ca 1 time, til kikertene er møre. Etter det første kvarteret har du i 2 ts salt.
Hvis du skal bruke klippfisk, lar du den renne av, og har den i en kjele med vann som dekker. Kok forsiktig opp på middels varme og la fisken trekke i 10-15 minutter, til den er mør. La den renne godt av. Når den er avkjølt nok til at du kan ta i den, deler du fisken i passe store munnfuller med fingrene. Kast alt av skinn og småbein. Sett fiskestykkene til side.
Når kikertene er ferdigkokt, tar du opp løk og hvitløkfedd med hullsleiv og setter til side. Kast laurbærbladet. Avkjøl kikertene i kokevannet.
Ha spinaten i en stekepanne med høye kanter, med bare fuktigheten etter skyllingen igjen på bladene. Sett pannen på middels varme og la spinaten surre i 3-4 minutter, til den har falt sammen. Vend på spinaten av og til. Ta pannen av platen, la spinaten renne godt av, press ut ekstra væske og grovhakk spinaten. Sett til side.
Varm olivenolje i en liten stekepanne på middels varme. Ha i brødet og resten av hvitløkfeddene og stek i 5-6 minutter, til det er gyllent. Kjør brød og hvitløk i en food processor eller hurtigmikser og tilsett safran, den kokte løken og hvitløken samt 2 ½ dl av kokevannet fra kikertene. Kjør blandingen til en jevn puré. Nå har du laget picada.
Hell picadaen over kikertene og tilsett spinaten. Rør godt og kok opp på middels varme. Hvis blandingen er for tykk, tynner du den ut med vann eller grønnsakkraft. Smak til med salt og pepper. Ha i klippfisk eller skinke, hvis du bruker det, og la suppen bli gjennomvarm.
Øs suppen opp i varme suppetallerkener ved servering. Pynt hver porsjon med hakket egg, hvis du bruker det, og server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)