Flere resulteter finnes under oppskriften
1 ss tørrgjær
1 ¼ dl varmt vann
550 g hvetemel
1 ¾ dl kaldt vann
2 ss olivenolje
1 ½ ts salt
maismel til å strø formen med
FYLL:
500 g spinat
500 g bladbete
2-3 ss olivenolje
6 vårløk, inkl det grønne, hakket
salt
paprikapulver etter smak
1 stor tomat, hakket
Lag deigen: Løs gjæren opp i varmt vann i en bolle. Ha i 75 g av hvetemelet og rør til en jevn grøt. Dekk til og la det stå i 30 minutter.
Ha i resten av melet, kaldt vann, olje og salt og rør med tresleiv til deigen slipper bollen. Legg deigen på en melet arbeidsbenk og kna i ca 10 minutter, til deigen er glatt og elastisk, Du kan også lage deigen i en food processor, først med plastblad, deretter med eltekroken på lav hastighet i 10 minutter.
Legg deigen i en bolle som er smurt med olje, dekk til med plast og la den stå på et varmt sted i ca 1 time, til deigen er dobbelt så stor.
Legg deigen på en melet arbeidsbenk, slå den ned og form den til en stor bolle eller to mindre. Legg deigen på et stekebrett strødd med mel, dekk til og la den hvile i kjøleskap ca 30 minutter.
Lag fyllet: Riv vekk de tykkeste stilkene fra spinaten og bladbeten og skjær bladene i smale strimler. Sett til side. Varm olivenolje i en stor stekepanne på middels varme. Ha i vårløk og stek dem i ca 3 minutter, til de er myke. Ha i spinat og bladbete og stek videre i ca 3 minutter, mens du av og til rører i pannen, til bladene har falt sammen. Ha alt i en sikt og la overflødig væske renne av. Smak til med salt og pepper. Sett til side.
Hvis du lager en enkelt, rektangulær bunn, strør du stekebrettet med maismel. På en melet arbeidsbenk kjevler du ut og strekker deigen til et rektangel som er akkurat så stort som stekebrettet. Legg bunnen på stekebrettet, fordel det grønne over og dryss tomatbitene på toppen.
Hvis du lager to runde bunner, kjevler du ut og strekker dem til to rundinger med en diameter på 20-25 cm. Lag en liten forhøyning langs ytterkanten. Legg den runde bunnen på et stekebrett med mel. Fordel det grønne oppå og dryss tomatbitene over. Sett i ovnen.
Stek i ca 15 minutter, til skorpen er gyllen. Ta ut av ovnen og la den kjølne litt. Skjær den rektangulære paien i firkanter eller den runde i trekanter. Server varm.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)