Flere resulteter finnes under oppskriften
FYLL:
6 ¼ dl melk
1 strimmel skall av sitron eller appelsin
1 kanelstang
125 g kokesjokolade, hakket
8 eggeplommer
185 g sukker
75 g hvetemel
1 ss usaltet smør
SUKKERBRØD:
5 egg
125 g sukker
1 ts sitronskall, revet
125 g hvetemel
60 g klaret, usaltet smør, smeltet og avkjølt
-
melis
malt kanel
Andalucia er flamencoens og de spanske sigøynernes hjemsted, og denne sjokoladekremfylte kaken symboliserer en sigøynerarm hevet i dansens dramatiske gester. Oppskriften er et klassisk sukkerbrød rullet sammen med et søtt fyll av sjokoladekrem. Det finnes en versjon med sherrysmak, der sjokoladen erstattes med 1 ¼ dl søt sherry. Dette er en dessertkake til spesielle anledninger, men den er ikke vanskelig å lage: Sjokoladefyllet kan lages dagen i forveien og oppbevares under lokk i kjøleskapet, og kaken kan lages ferdig inntil seks timer før servering og settes i kjøleskapet. La den få romtemperatur før servering.
Begynn med å lage fyllet: Ha melk, sitrusstrimmel og kanelstang i en kjele på middels sterk varme. Varm opp til det nesten koker, og skru ned på svak varme. La det småkoke i 15 minutter, ta kjelen av varmen, sil innholdet og kast sitrusstrimmel og kanelstang.
Smelt sjokoladen i en ildfast bolle over vannbad, pass på at bunnen ikke kommer i direkte kontakt med vannet. Rør hele tiden under oppvarmingen, til sjokoladen er smeltet. Ta kjelen av varmen.
Pisk eggeplommene i en bolle med håndmikser på høy hastighet, til eggeplommene er lyse og tykke. Ha i sukker og fortsett piskingen til blandingen er meget tykk og drypp fra vispene som løftes opp, danner et bredt bånd som flater ut meget langsomt. Rør inn mel og bland godt. Fortsett å røre mens du gradvis har i den varme melken. Ha røren i en stor kjele og la det koke på middels varme i ca 5 minutter under konstant omrøring, til konsistensen er som pudding. Ta kjelen av varmen, rør inn smøret og vend inn den smeltede sjokoladen. Sett bollen i en større bolle fylt med is, og la sjokoladefyllet bli helt kaldt. Rør av og til.
Mens fyllet avkjøles, lager du sukkerbrødet: Smør en langpanne på ca 30 x 40 cm med smør. Legg bakepapir i bunnen, og smør papiret også.
Visp sammen egg og sukker i en ildfast bolle. Varm bollen over vannbad, pass på at den ikke kommer i direkte kontakt med vannet, og fortsett å vispe til røren er varm og sukkeret har løst seg opp. Ta bollen opp av vannbadet og pisk røren med en håndmikser på høy hastighet i 8-10 minutter, til den er svært tykk og lys. Pisk inn revet sitronskall og vend inn melet. Vend inn smøret med en myk slikkepott. Hell røren i den smurte formen og glatt overflaten med slikkepotten.
Stek kaken ved 190 C i ca 10 minutter, til kaken er gyllen og spenstig å ta på. Dryss melis på et kjøkkenhåndkle som er litt større enn kaken. Ta kaken ut av ovnen, snu formen på håndkleet og løft formen av kaken. Fjern bakepapiret. Rull forsiktig både kake og håndkle til en pølse. Dekk rullen med enda et håndkle til du skal fylle kaken.
Fyll kaken: Rull ut kaken på kjøkkenbenken og fjern håndkleet. Fordel det romtempererte fyllet på kaken og rull den sammen igjen. Legg den forsiktig på et fat. Hvis du ikke skal servere den med en gang, dekker du den med folie og setter den i kjøleskapet.
Før servering drysser du tett med melis, smaksatt med litt kanel, på kaken og skjærer den i skiver.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)