Flere resulteter finnes under oppskriften
2 purrer, hakket
1 løk, hakket
1 gulrot, skrelt og hakket
1 moden tomat, flådd og hakket
2 hvitløkfedd, hakket
1 liter kylling- eller grønnsakkraft
8 små neper, skrelt
hvetemel til å drysse på nepene
olivenolje til steking
2 pærer, skrelt og delt i to uten kjernehus
75 g hvetemel tilsatt salt og nymalt pepper
1 kanin, ca 1 ¼ kg, delt i fire
½ dl brandy
2 ½ dl tørr hvitvin
krydderbukett av 1 kvist timian, 1 kvist persille, 1 laurbærblad og 6 pepperkorn
salt
nymalt pepper
Ha purre, løk, gulrot, tomat og hvitløk i en kjele med nok vann til at det dekker så vidt. Kok opp på sterk varme og la det koke i ca 15 minutter, til grønnsakene er møre. La det avkjøles litt, og kjør deretter grønnsaker og kokevann i en food processor. Sett til side.
Ha nepene i en kjele med nok saltet vann til at det dekker. Kok opp og la det koke i 10-15 minutter, til nepene er møre, men ennå sprø. La dem renne godt av og tørk dem. Dryss litt mel på en tallerken og rull nepene i melet. Rist av overflødig mel. Ha olivenolje i en stekepanne slik at det står 6 millimeter over bunnen, og varm det opp på sterk varme. Ha nepene i og stek dem i 2-3 minutter, til de er gylne. Snu dem under stekingen slik at de får pen farge over det hele. Ta pannen av varmen og sett til side.
Mens grønnsakene koker, legger du pærene i en kjele med nok vann eller kraft til at det dekker. Kok opp og la det småkoke i ca 15 minutter, til pærene så vidt er møre. Ta dem opp med hullsleiv, legg dem på et fat og sett til side.
Dryss melet med krydder på en tallerken og vend kaninbitene i det, slik at det blir jevnt dekket. Ha nok olje i en stor stekepanne til at det står 6 millimeter over bunnen. Varm opp på middels til sterk varme, ha kaninbitene i og brun dem godt på alle sider. Det tar ca 5-10 minutter. Ta bitene opp med klype og legg dem i en tung gryte. Hell brandyen over kaninkjøttet og tenn på med en lang fyrstikk. Hell vinen over, kok opp på sterk varme og la det koke voldsomt i 2-3 minutter, slik at alkoholen fordamper.
Legg ingrediensene til krydderbuketten på et firkantet stykke gas, samle sammen hjørnene og knytt bomullsgarn rundt. Ha krydderbuketten og 3 ¾ dl kraft i gryten med kaninkjøttet, kok opp og skru ned til svak varme. La det småkoke i 35-45 minutter, til kjøttet er mørt. Ha grønnsakpureen i midtveis i koketiden, og neper og pærer når det gjenstår 10 minutter av koketiden.
Når kaninkjøttet er gjennomkokt, kaster du krydderbuketten. Smak til med salt og pepper. Legg retten på et varmt serveringsfat og server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)