Flere resulteter finnes under oppskriften
4 rapphøns, á 500 g
1 ¾ dl olivenolje eller smult
500 g butifarra, eller annen speket svinepølse
4 skiver bacon, hakket
2 store løk, hakket
12 hvitløkfedd, finhakket
500 g tomater, uten skinn og frø, skåret i terninger
2 gulrøtter, skrelt og skåret i skiver
1 ts frisk timian, hakket
1 ts frisk merian, hakket
1 klype malt kanel eller kryddernellik
1 strimmel appelsinskall
2 ½ dl rødvin
½ dl brandy
salt
nymalt pepper
1 hode savoykål
½ ts nymalt muskatnøtt
3 skiver hvitt brød, bløtlagt i melk som dekker, og klemt tørt
150 g hvetemel
1 egg
Skyll fuglene og tørk dem med kjøkkenpapir. Varm halvparten av olivenoljen eller smultet i en stor stekepanne på middels til sterk varme på platen. Ha fuglene i og stek dem i ca 10 minutter. Vend på dem under stekingen, slik at de blir brune på alle sider. Ha i pølse og bacon og stek i enda noen minutter, til alt er brunt.
Ha i løk, hvitløk, tomater, gulrøtter, timian, merian, kanel eller kryddernellik og appelsinskall. Bland vin og brandy i en kopp og drypp over fuglene. Flytt pannen over i stekeovnen og stek ved 190 C i ca 1 time, til fuglene er møre og gjennomstekte. Legg fuglene og pølsene i en stor ildfast form, legg lokk på og sett til side.
Smak på kraften som er igjen i pannen og smak til med salt og pepper. Ta vare på kraften.
Kok opp en stor kjele trekvart full med vann. Ha i kålen og kok den i 10 minutter. La den renne godt av og sett den til avkjøling.
Når kålen er kald nok til at du kan ta i den, skiller du bladene forsiktig fra hverandre. Legg til side 8 store, fine ytterblader. Hakk resten av kålen kast de tykkeste stilkene. Legg de 8 bladene på arbeidsbenken. Dryss over salt, pepper og muskatnøtt.
Bland det bløtlagte brødet og ca 175 g hakket kål i en bolle. Legg litt av blandingen på hvert av kålbladene. Arbeid med ett blad av gangen: Brett den lverste enden inn over fyllet, brett deretter inn sidene, og brett til slutt inn enden med stilken og rull sammen til en sylinder.
Dryss melet på en tallerken, og pisk egget lett i en grunn bolle. Varm resten av oljen eller smultet i en stor stekepanne på sterk varme. Dypp hver rull først i mel. Rist av overflødig mel. Deretter dypper du rullen i egg og lar den gli ned i den varme oljen eller smultet. Stek i 3-5 minutter, til de er gylne og sprø på begge sider. Snu dem bare en gang i løpet av stekingen. La dem renne av seg på kjøkkenpapir.
Skjær svinepølsene i skiver. Legg kålrullene mellom fuglene og fordel pølseskivene mellom fugler og kålruller. Øs sausen over alt sammen.
Legg lokk på den ildfaste formen og sett den i ovnen. Stek i 15-20 minutter, og drypp saus over en gang til under stekingen. Server retten varm, direkte fra stekeformen.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)