Flere resulteter finnes under oppskriften
2 små til middels store levende hummer
½ dl olivenolje
225 g hakket løk
1-2 ss hvitløk, finhakket
1 rød paprika, uten frø, i små terninger
1 grønn paprika, uten frø, i små terninger
550 g tomater, uten kjerner og flådd, i små terninger
75 g mandler, ristet og malt
¼ ts safran, bløtlagt i ½ dl tørr hvitvin
1 laurbærblad, revet i biter
salt
pepper
1 klype tørket rød chili, knust
3 ¾ dl tørr hvitvin
12 blåskjell, renskrubbet og uten byssustråder
12 sandskjell eller hjerteskjell, renskrubbet
12 store reker, uten skall og tarm, men med halefinnen i behold
250 g kamskjell, delt i to hvis de er store
1-2 ss nypresset sitronsaft
romesco-saus (kan sløyfes)
Kok opp en stor kjele trekvart full med saltet vann. Ha i hummerne og sørg for at de er helt under vann. Kok dem i ca 5 minutter, til skallene blir røde. Ta dem opp med en klype og legg dem til avkjøling under kaldt, rennende vann. Arbeid med én hummer av gangen: Hold den over vasken, vri av hodet og kast det. Ta av klørne og del dem i leddene. Legg hummeren med undersiden ned på en fjøl. Knekk klørne, slik at kjøttet kommer til syne. Legg de tynne beina til side som pynt. Gjør det samme med de andre hummerne.
Varm olivenoljen i en stor, tung gryte på middels varme. Ha i løk og stek i ca 5 minutter, til den er mør. Ha i hvitløk og paprika og stek i ca 5 minutter til, til grønnsakene er møre, men ikke brunet.
Ha i tomat, mandler, safran og vin, laurbærblad, salt, pepper og chiliflakene. Kok opp på sterkeste varme og kok i ca 10 minutter, til sausen tykner.
Ha i vin, kok opp igjen og ha i hummerbiter og skjell. Kast de som ikke åpner seg. Legg på lokk og kok i 5 minutter. Ha i reker og kamskjell, legg på lokk igjen og kok i 3-5 minutter, til de andre skjellene har åpnet seg. Smak til med krydder. Ha i sitronsaft for å justere smaken.
Øs opp i varme suppeboller, fjern skjell som ikke har åpnet seg, og la retten få følge av romesco-saus (se egen oppskrift), hvis du ønsker det. Server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)