Flere resulteter finnes under oppskriften
1 ¼ dl olivenolje
75 g mandler, skåldet
3 hvitløkfedd, hakket
1 skive landbrød, uten skorpe
1 kylling på ca 2 kg, delt i serveringsstykker
salt
nymalt pepper
1 ¾ dl kyllingkraft
¼ ts safrantråder, knust
1 ¼ dl fino sherry
1 laurbærblad
1 ts hakket frisk timian
2 hardkokte eggeplommer, most
nymalt muskatnøtt
3 ss bladpersille, finhakket
Dette er en gammel kastiljansk oppskrift, som er beskrevet i spansk-arabiske dokumenter så langt tilbake som 1200-tallet.
Varm noen ss av oljen i en stekepanne på middels varme. Ha i mandler og fres dem i 3-5 minutter, til de er blekgylne. Ta dem opp med hullsleiv og kjør dem i en food processor eller hurtigmikser, eller støt dem i morter. Ha hvitløken i oljen som er igjen i pannen og stek den et minutt eller to på middels varme til den er lys brun. Ta hvitløken opp med hullsleiv og ha den sammen med mandlene.
Så steker du brødet i samme olje i ca 5 minutter, til det er gyllent på begge sider. Ta det ut av pannen, bryt det i mange biter og ha bitene opp i mandelmassen.
Skyll kyllingstykkene, tørk dem på kjøkkenpapir og dryss salt og pepper over.
Varm resten av oljen i en stor stekepanne på sterk varme. Ha i kyllingstykkene og stek dem i 8-10 minutter, til de er gylne. Legg stykkene på en tallerken.
Mål opp 2 ss av kyllingkraften i en liten kjele. Ha i safran, varm forsiktig opp og sett til side. Ha resten av kraften sammen med sherryen i pannen du stekte kyllingstykkene i. Kok opp på sterk varme og rør, slik at du får med alt det brune bunnfallet. Ha kyllingstykkene tilbake i pannen og skru ned til svak varme. Legg på lokk og la det trekke i ca 10 minutter, til det kommer klar kraft ut når du stikker i kyllinglåret med en spiss kniv.
Hell væsken med safran i mandelblandingen sammen med eggeplommene, og mos det til en pasta. Når kyllingen er ferdig, har du pastaen i pannen, rører godt og lar det småkoke noen minutter, slik at sjyen i pannen tykner.
Smak til med salt, pepper og muskatnøtt, og legg retten opp på et varmt, dypt fat. Dryss persille over og server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)