Flere resulteter finnes under oppskriften
1 ½ kg hjortekjøtt med ben, f.eks høyrygg, bog, bibringe
vann
1 ½ ts salt pr. liter vann
1 gulrot
1 løk eller 1 liten purre
1 laurbærblad
10 hvite eller svarte pepperkorn
Ekstra grønnsaker:
500 g gulrøtter
2 purrer
Saus:
3 ½ ss hvetemel
1 dl melk
6 dl kraft
1-2 ss reven pepperrot
Legg kjøttet i et kokekar. Mål opp og hell på kaldt vann til det dekker kjøttet. Ta opp kjøttet. Kok opp vannet. Sett eventuelt et kjøttermometer i kjøttstykket. Legg i kjøttet, tilsett salt, skrellet gulrot og løk eller purre, laurbærblad og pepperkorn. Kok op og la kjøttet trekke under lokk til termometeret viser 85-90 C, eller til kjøttet så vidt kan løsnes fra bena. Koketid 75-120 minutter, lengst tid for bibringe. Ta kokekaret av varmen og la det stå med lokket på i 15-20 minutter.
Lag i mellomtiden i stand de ekstra grønnsakene. Skrell og skjær gulrøttene i skiver, skyll og skjær purren i biter. Kok grønnsakene for seg i litt av kjøttkraften, 10-15 minutter, til de er så vidt møre. Legg først i gulrøttene, kok purren i ca 5 minutter.
Ta opp kjøttet og hold det varmt. Sil kraften. Lag sausen:
Visp ut melet med melken i et kokekar. Hell i kraften, kok opp under omrøring og la sausen koke i 3-5 minutter. Smak til sausen med revet pepperrot.
Skjær kjøttet i skiver. Anrett det på fat sammen med gulrøtter og purre. Server med kokte poteter, sausen og reven pepperrot i en skål.
Hjortefilet med glaserte epler
Hjortekoteletter i kantarellfløtesaus
Hjortemedaljonger med mandelsmør
Hjortepostei med grønn pepper i gelé
Hjorteragu på pastaseng med steinsopp
Kantarellfylt bogrull i leirgryte
Kokt hjortekjøtt med pepperrotsaus
Marinert helstekt hjorteflatbiff
Mør hjortegryte med ris og paprika
Orientalsk hjortegryte med jasminris
Ovnsstekt kotelettkam med pærechutney