Flere resulteter finnes under oppskriften
4 store poteter
litt salt
Potetene vaskes godt og bakes deretter 60-80 min. ved 200-225 C. Skjær et snitt eller kryss og klem litt på poteten slik at den åpner seg.
Den kan så fylles med rømme eller kryddersmør, eller du kan prøve et eller flere av disse fyllene:
HVITLØKSMØR:
3 ss smør eller margarin
finhakket persille eller gressløk
2 fedd presset hvitløk
Rør smør eller margarin sammen med hvitløk og persille/gressløk til det blir mykt. Ta smørmassen over på bakepapir og form til en pølse. Legg smørpakken i fryseren til det blir stivt. Skjær opp skiver som legges i den varme poteten.
SOPPSAUS:
50 g fersk sjampinjong
1 ts sitronsaft
2 dl creme fraiche eller lettrømme
1/2 dl hakket persille
1 ts tørket oregano eller 1 ss frisk
salt
pepper
Finhakk sjampinjongen. Bland sammen sitronsaft, creme fraiche/lettrømme, hakket persille, oregano og sjampinjong. Smak til med salt og pepper. Legges over i den varme poteten.
BACON OG OST:
50 g bacon
reven gul ost
Skjær eller klipp baconet i små biter som stekes gyllent før de fylles i bakepotetene. Reven gul ost drysses over. Det hele gratineres i ovnen i 5-10 minutter ved 200 C.
REKER:
50 g pillede reker
2 dl lettrømme
1 ts sitronsaft
1/2 dl hakket dill
Rør sammen lettrømme, sitronsaft og hakket dill. Bland i rekene og ha det over den varme poteten.
Bakte poteter med tilbehør (Oslo)
Dravle fra Valestrand (Rogaland)
Eggost fra Flekkefjord (Vest-Agder)
Gombe fra Indre Nordfjord (Sogn og Fjordane)
Gombe til lefse (Sogn og Fjordane)
Gomme fra Fosen (Sør-Trøndelag)
Gomme fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Gomme fra Røros (Sør-Trøndelag)
Gulrotmarmelade (Sogn og Fjordane)
Gulrotstuing (Sogn og Fjordane)
Hermetiske stikkelsbær fra Gloppen (Sogn og Fjordane)
Husmør fra Høylandet (Nord-Trøndelag)
Istersmør fra Høylandet (Nord-Trøndelag)
Kalvesylte fra Jølster (Sogn og Fjordane)
Kålrabi som surkål (Sogn og Fjordane)
Milj-mølje fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Poteter med sur fløte (Akershus)
Poteter og pultostduppe (Hedmark)
Potetstappe som smør (Østfold)
Rabarbrasyltetøy (Sogn og Fjordane)
Ripssyltetøy (Sogn og Fjordane)
Rognebærsyltetøy (Sogn og Fjordane)
Rotgrønnsaker julienne (Østfold)
Røykt reinkjøtt (Nord-Trøndelag)
Saupgrøt fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Skreå fra Høylandet (Nord-Trøndelag)
Solbærsyltetøy (Sogn og Fjordane)
Stikkelsbærgelé (Sogn og Fjordane)