Flere resulteter finnes under oppskriften
1 liter rødvin
2 ts nymalt pepper, pluss etter smak
1 ts malt kanel
½ ts malt kryddernellik
1 ½ kg oksebog eller grytekjøtt, skåret i terninger på 5 cm
1 ¼ dl olivenolje
125 g bacon, skåret i terninger på 5 millimeter
4 store løk, hakket
salt
2 ss finhakket hvitløk
3 laurbærblad, knust
1 stor tomat, skrelt og skåret i terninger, kan sløyfes
2 ½ dl kalve- eller oksekraft
24 små gulrøtter eller skrelte gulrotbiter, kan sløyfes
24 små nypoteter, skrubbet
1 ¼ dl tørr sherry
30 g usøtet sjokolade, revet
6 ss bladpersille, hakket
Ha 5 dl vin, 1 ts pepper, ½ ts kanel og kryddernelliken i en kjele som ikke er av aluminium eller jern. Ha i kjøtterningene, bland godt, legg på lokk og sett i kjøleskap over natten.
Neste dag tar du kjøttet ut i romtemperatur. Ta opp kjøttet med hullsleiv og slå ut marinaden. Varm halvparten av olivenoljen i en stor stekepanne på sterk varme. Arbeid i omganger: Brun kjøttet på alle sider i til sammen 8-10 minutter. Legg kjøttet over på en tallerken med hullsleiv.
Når alt kjøttet er brunet, har du i resten av olivenoljen i pannen på middels varme. Ha i bacon og stek, mens du rører, i ca 5 minutter, til baconet er lysebrunt. Ha i løk, dryss litt salt over og fres i ca 10 minutter, til løken er mør. Ha i hvitløk, den siste ts med pepper og ½ ts kanel, laurbærblader, tomaten, resten av vinen og kraften. Legg kjøttet tilbake i pannen, skru opp til sterk varme og gi alt sammen et oppkok. Skru ned til svak varme, legg på lokk og la det trekke i omtrent 2 timer, til kjøttet er mørt uten å falle fra hverandre.
Hvis du bruker gulrøtter, koker du nå opp en stor kjele trekvart full av vann. Ha i gulrøttene og kok dem i ca 10 minutter, deretter lar du dem renne av og setter dem til side. Legg potetene i samme kjele med saltet vann som dekker godt, kok opp, og la det koke i ca 15 minutter, til potetene er nesten møre. La dem renne av og sett til side.
Når kjøttet er ferdig, legger du det med en hullsleiv opp i en tung gryte. Bruk en stor skje og skum fettet av kraften, og kast det. Sil innholdet i stekepannen og kjør det i en food processor eller gni det gjennom en sikt over en bolle. Ha i sherry og sjokolade og bland godt. Hell denne sausen over kjøttet, og tilsett kokte poteter og gulrøtter, hvis du bruker det. Sett kjelen på middels varme og la det koke opp. Skru ned varmen og la det stå slik og trekke uten lokk i ca 15 minutter, slik at smakene blander seg.
Smak til med krydder. Dryss persille over og server.
Braisert lårtunge med tomat- og peanutsaus
Clubsteak med ostebakte poteter
Entrecote med sprø mandelpoteter og paprikasaus
Entrecôtekam marinert med vodka
Filet Wellington med steinsopp
Flintstek på grill med schaschlik-saus
Fylte grønne pepperfrukter og tomater
Grillet entrecôte med hvitløksost
Grillet ytrefilet med saltbakt løk
Grillspyd av oksekjøtt med lime og urter
Hvitløkspekket høyrygg med krydret grønnsakragu
Innbakt ytrefilet med bladspinat og poteter
Italiensk panne av storfelever
Kjøtt og bønner (Chili con Carne)
Kjøtt- og tomatgryte med poteter
Kokt storfekjøtt med pepperrotsaus
Krydret roastbiff med potetsalat
Lettsaltet lårtunge med kremet persillesaus
Levergryte med hodekål, gulrot og purre
Levergryte med kremsaus og bacon
Leverpanne av storfe med bacon og sopp
Nakkekoteletter med basilikum og ost
Oksekam med hvitløk og ingefær
Oksekjøtt med tørket steinsopp
Oksekoteletter med pikant saus
Oksemedaljonger med kremet skogsopp
Portugisisk kjøttstuing med løk
Posjert ytrefilet med smørdampet kål og kremet sopp
Roastbiff med farserte egg og sylvestersalat
Roastbiff med pepperrottomater
Rullader av flatbiff med persillerot
Rundbiffstek med smørdampede grønnsaker
Spansk oksegryte med grønnsaker og krydder
Sprengt oksebryst med grønnsaker
Sprengt oksebryst med pepperrotsalat
Stekt storfelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt storfelever i skiver med eple og løk eller pepperrot
Storfegryte med butterdeiglokk
Storfegryte med calvados og estragon
Storfekjøtt med appelsin og ingefær