Flere resulteter finnes under oppskriften
1/2 dl pinjekjerner eller valnøtter
bladene fra en potte frisk basilikum
4-6 fedd hvitløk
1- 2 1/2 dl olivenolje
1/2 dl nyrevet parmesanost
1/2 dl nyrevet norvegia
salt
nykvernet pepper
Forvarm stekeovnen til 180 C. Bre nøttene utover i ett lag på et stekebrett og sett i ovnen. La dem stå i ca 8 minutter til de er lett ristet og duftende. Ta ut av ovnen og avkjøl.
Finhakk basilikum og hvitløk i en foodprocessor. Skrap ned fra kanten av bollen når det trenges. Ha i 1 dl av olivenoljen dråpevis mens maskinen går. Slå av maskinen. Strø osten over og kjør til en jevn blanding. La maskinen fortsette å gå og drypp i resten av oljen. Kjør til sausen får en kremaktig konsistens.
Smak til med salt og pepper. Ha i nøttene og kjør til de så vidt er grovmalt. Bruk sausen straks eller hell den på glass. Drypp et tynt lag olje oppå og sett lokk på glasset. Sauen kan stå i kjøleskap i opptil fire dager.
Denne oppskriften gir deg ca 5 dl. saus.
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Chilisaus med syrlig-søt fruktsmak
Fersk tomatsaus (La Pommarola)
Fiskesaus med egg, tomat og kryddergrønt
Fløtesaus med kantareller og løk
Grillsaus med chili og hvitløk
Grillsaus til store kjøttstykker
Marinert sjampinjong i eddiksaus
Plommesaus med sennep og chili