• Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Hjem
  • Bakverk (794)
  • Dessert og Kake (764)
  • Diverse (197)
  • Drikke (2497)
  • Fisk (1173)
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)
Wappfødd
  • Fugl (618)
  • Internasjonale (1266)
  • Kjøtt (1671)
  • Pasta og Pizza (305)
  • Salat og Vegetar (553)
  • Skalldyr (360)
  • Småretter (987)
  • Spesialkost (136)
  • Suppe og Saus (696)
  • Tilbehør (1268)
  • Tradisjonsmat (1327)

Det Indiske kjøkken

Internasjonale / India

Flere resulteter finnes under oppskriften

Ingredienser

Det er ingen ingredienser.

Bruksanvisning

Hvis du var konge, måtte du jo også spise som en konge, er et gammelt indisk ordspråk. Ja, inderne lager mat med samme andakt som de legger i sin relgionsutøvelse, med samme omhu som preger kjærlighetslivet og med samme finfølelse og innlevelse som de yter kunsten, ting som for inderne er likeverdige. Fullkommenheten er selve målet.

Krydderne er ryggraden i indisk mat. Det innebærer ikke at all mat krydres sterkt, men iallfall at den skal krydres riktig. Likevel vil nok indisk mat smake vel mye krydret for gjennomsnittseuropeeren. Inderne betrakter sine kryddersorter som om de skulle være dyrebare skatter. De oppbevarer dem forresten som regel i spesielle krydderskrin.

Selv ville en inder aldri drømme om å spise det krydder som eksporterer som karri, dertil er dette krydder, som er en høyst uensartet blanding av forskjellige sorter, med pepper som den viktigste, altfor simpelt for ham.

Den viktigste dyd for en indisk kokk er å kunne krydre maten harmonisk. Selve råstoffet byr ikke på så store variasjonsmuligheter. Det går mest på lamme- og fårekjøtt, fjærkre, grønnsaker, ris, kokosnøtt og yoghurt, men det store mylder av krydder og krydderurter har gitt opphav til så mange indiske retter at ett menneske umulig kunne rekke å smake dem alle i løpet av sitt liv.

Ris, som dyrkes og stelles nesten som blomster, går igjen i de fleste indiske måltider. Som Europa har sine vinskjønnere, har India sine risskjønnere. En inder behøver ikke befinne seg på noe avansert stadium i samfunnet for å kunne skjelne rissortene fra hverandre og fortelle hvor i landet de er dyrket.

Grønnsakene har en fremtredende plass i indisk kokekunst. De fleste hinduer er nærmest vegeterianere og spiser derfor heller ikke egg, som oppfattes som liv. Og hvis man kan bruke et uttrykk som daglig kulinarisk liv i India, må man inkludere søte saker, som inderne elsker.

Kuene er som kjent hellige dyr for hinduene som er muhamedanerne. Okser og bøfler er trekkdyr av uvurderlig betydning, og slike familiemedlemmer ville inderne aldri finne på å slakte.

Brødet-chapati-er usyret. Det bakes nærmest som pannekaker. Maten tilberedes med ytterst lite vann, så lite som overhodet mulig. Mat som tilberedes med vann er nærmest diettkost for syke og svake mennesker.

Naturlig nok er det ingen utbredt suppe-tradisjon i India, men enkelte kjente supper forekommer jo, deriblant Mulligatawny, som er kokt på fårekjøtt.

At det brukes så lite vann i kosten henger selvsagt sammen med Indias tørre klima. Regnvann får man stort sett bare gjennom monsunen i løpet av et par hete sommermåneder, og monsunregnet faller hovedsakelig på fjellskråningen som vender mot vinden.

Indernes daglige drikk er absolutt alkoholfri. Den består som regel av iskaldt kokosvann, nærmest en slags kokospalme-toddy eller kokossaft-toddy. I løpet av de senere år er fruktsaftene blitt populære.

I det indiske kjøkken er det hovedsakelig bruk for gurkemeie, koriander, ingefær, chilipepper, spisskum (Karvesort), laurbærblad, kardemomme, kanel, nellik, muskat, hvitløk, safran, sitron, fennikel, cayennepepper, kokos og yoghurt. Og selvfølgelig karri, men den blander inderne selv.

Internasjonale / India


Sum Oppskrifter 107 funnet


Det Indiske kjøkken

Agurk og tomat i yoghurt (Khira Tamater Ka Raita)

Amlachutney

And fra Orissa

Appelsin med safranyoghurt

Aprikoschutney

Baltifisk i kokossaus

Banandessert

Basmatiris med nøtter

Biff med snittebønner

Blomkål med kokos

Bombay-pudding

Brød med sellerifrø (Dana Roti)

Bønner i akni

Dessert med flaskegresskar (Lauki Ka Halwa)

Dillspinat med linser (Saibhaji)

Egg Masala (Ande Ki Bhurji)

Fisk i sennepssaus (Machher Jhol)

Fisk Masala

Fiskepanetter

Fiskerett fra Bombay

Friterte potetboller med hvitløk (Batata Vada)

Fruktsalat

Fylt aubergine med lam

Fylte auberginer (Bharwa Baingan)

Fylte lange chili (Bharwan Mirch)

Gryterett med reker Malabar (Malabar Jhinga Kadhi)

Gryterett med røde gresskar (Mathura Ki Kaddu Ki Subzi)

Grønnsakris (Ratan Pulao)

Hvitløkbrød (Lahsun Paratha)

Hvitløkreker

Indisk karrisuppe

Indisk linsesuppe (Dhall)

Indisk risengrynsgrøt (Khier)

Indisk rispudding (Chaaval Ki Kheer)

Innbakt syrlig fisk (Khatti Macchi)

Jasmin-høne

Kald te med anisfrø (Daunf Ki Chai)

Kheer

Kitchiri

Kjøttboller i fløtesaus (Malai Kofta)

Kjøttboller i karri (Kofta do Pijadch Khir)

Kokosdessert

Kremet yoghurtdessert (Shrikhand)

Krydrede linser

Krydret aubergine

Krydret cashewgryte (Kaju Ki Subzi)

Krydret ingefærdrikk

Krydret Kofta

Krydret kål

Krydret Okra med mandler

Krydret spinat og poteter

Krydrete kikerter (Punjabi Chhole)

Krydrete potetbåter (Ratata Talasani)

Kulfi

Kylling Biryani Lucknow (Lucknow Murgi Biryani)

Kylling i cashewnøttsaus

Kylling med fyldig mandelsaus (Murgh Massalam)

Kylling med mandel- og cashewsaus (Murgh Roghni)

Kylling Mulligatawny

Kylling Tikka

Kålgryte Bengal (Chorchori)

Lam i fløtesaus med mandler (Malai korma)

Lam i fyldig brun saus (Gosht Shahjani)

Lam i karri (Rogen dschausch)

Lam i sterk kokossaus (Kolhapuri Rassa)

Lam Korma

Lam med ris hyderabadi (Hyderabadi Gosht Biryani)

Lammegryte med grønne bønner (Kheema Mutter)

Lammekoteletter med dill (Koteletter Suvawale)

Leskedrikk med spisskummen (Jaljeera)

Limepickles, sterk

Linser Maharashtra (Aamti)

Løk Bhaji

Mangosorbet med mangosaus

Marinert blomkålsalat

Mild linsekarri (Varan)

Moong Dal med squash

Myntechutney (Pudine Ki Chutney)

Naan-brød

Ovnsstekt rød kylling (Murg Tandoori)

Paratha

Pickles (Amb Halad Ka Achar)

Pistasjiskrem (Pista Kulfi)

Poteter i syrlig saus (Banarasi Aloo)

Poteter med rød chili

Poteter med spinat

Reke- og grønnsakkebab

Reker fra Maharashtra (Sukhi Kolmi)

Ris med gulrotsmak (Gajar Ka Pulao)

Ris med tomatsmak (Tamater Pulao)

Ris med tørket frukt (Mewa Pulao)

Safran- og kardemommeris

Samosa

Sprø, stekte auberginer (Bhaja Baingan)

Sprø, søte kaker (Malpuri)

Søt safranris (Keshar Bhat)

Søtpotet- og gulrotsalat

Søtt Amlasyltetøy (Amla Chhunda)

Tandoori Chicken

Te fra India

Te med sitrongress

Tomat- og Koriandersuppe

Tomatris

Tomatsuppe (Tomatoche Saar)

Vermicelli-pudding

Zedoarisuppe (Amb Halad Ka Shorba)

Søk

Søk
Søk

Hjem | Om WappFødd |  Kategorier |  Lenker |  Sist viste |  Mest viste |  Cookies |  Personverneklæring

Wappfødd

Siden
01.01.2019

© 2010-2025 Jannik Bloch Rasmussen