Flere resulteter finnes under oppskriften
3 kg urenset sild
3 liter vann + 2-3 dl fint salt
Til nedlegging:
1 liter grovt salt
1 dl farin
Bruk for eksempel en hvit plastbøtte, en krukke av porselen eller stengods eller rommelige glasskrukker til å salte fisken i, derimot ikke kar av metall, som lett får rustskader av saltet.
Rens fisken ved å vri av hodet fra ryggsiden og samtidig dra oppover, da følger tarmen med. Buken skal være hel. Skyll fisken og la den ligge 2-3 timer i saltvann. Blodet trekkes da ut, og fisken blir ren. Hell alt sammen til avrenning, for eksempel i oppvaskkummen, og la fisken renne godt av.
Legg fisk og grovt salt og sukker blandet lagvis, begynn og slutt med saltet. Legg på en tallerken med tyngde, for eksempel en renvasket sten, slik at fisken holder seg nede i laken som dannes etter hvert. Sett fisken på et kjølig sted.
Silda er ferdig til å spises etter ca 1 uke. Holder seg i flere måneder hvis den oppbevares kjølig. Må vannes ut før bruk.
Gravet sild med dill, tomat og sennep
Gravet sild med hvitløk og kryddergrønt
Gravet sild med pepperrot, sennep og gessløk
Gravet sild med sennepssaus med dill
Gravet sild med sennepssaus med dill, karri og rødløk
Kryddersild med grønnsaker og pesto
Kryddersild med hvitløk og timian
Kryddersildrulade med rødbeter
Ovnsstekt sild med fløte og grønt
Paprikagratinerte sildesmørbrød
Sild med sennep og fløte kokt i panne