Flere resulteter finnes under oppskriften
1 sitron
4 artisjokker
2 kg bondebønner
2 ss fin olivenolje
1 liten løk, hakket
3 hvitløkfedd, finhakket
1 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver
1 tomat uten skinn og frø, hakket
½ ts safrantråder, bløtlagt i 2 ss kokende vann
1 laurbærblad
1 kvist frisk mynte, pluss 2 ss hakket
2 kvister bladpersille, pluss 2 ss hakket
salt
nymalt pepper
Fyll en stor bolle med kaldt vann. Skjær sitronen i to og press saften ned i vannet. Arbeid med en artisjokk av gangen: Fjern alle bladene til du kommer til den blekgrønne bunnen. Skrell vekk den mørkegrønne nederst. Del artisjokken i fire på langs, og fjern skjegget på hver bit. Legg artisjokkbitene i sitronvannet for å unngå misfarging. Gjør det samme med resten av artisjokkene.
Ta bondebønnene ut av belgene. Kok opp en kjele trekvart full med vann, ha bondebønnene i og kok dem i 30 sekunder. La dem renne av, skyll dem under kaldt vann og klem bønnene ut av det seige skinnet. Sett til side.
Varm olivenoljen i en stor stekepanne på middels varme. Ha i løken og fres i ca 8 minutter, til den er myk. Tilsett hvitløk, spisskummen og paprikapulver og fres i ca 2 minutter, slik at duftene frigjøres. Ha i tomat og la det surre i 1 minutt.
La artisjokkene renne av og ha dem i kjelen sammen med bønner, safran og kokende vann, og i tillegg nok vann til at det så vidt dekker grønnsakene. Ha i laurbærblad, mynte- og persillekvister og la det småkoke uten lokk i ca 15 minutter, til grønnsakene er myke. Hvis det ser ut til å være for mye væske, skrur du opp til sterk varme for å koke inn væskemengden. Kast laurbærblad og større urtekvister.
Rør inn den hakkede mynten og persille og smak til med salt og pepper. Legg retten på fat og server.
Artisjokk med bønner og alioli
Artisjokkbunner med skinke og egg
Asparges med parmesan og parmaskinke
Avocado-dip med sprø grønnsaker
Blomkål med hvitløk og paprika
Bløtlegging av tørre belgvekster
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis
Bønner og brokkoli med ingefær
Endivieruller med bacon og ost
Fritert pastinakk på spinatseng
Friterte løkringer med stekt persille
Fylt avocado med fransk dressing
Fylt avocado med friskpresset sitronsaft
Fylt avocado med grovkornet kaviar
Fylt avocado med krydret rømme og røkt kjøtt
Fylt avocado med laksestrimler
Gratinert broccoli med kjøttpølse
Gratinert paprika med kjøttdeig
Gratinert squash med kjøttdeig
Grønnsakpanne med gulrøtter, kål og purre
Grønnsakpanne med løk, sopp, mais og kinakål
Grønnsakpanne med stilkselleri, paprika og slangeagurk
Ingefærasparges med cashewnøtter
Kik-erter og mynte (chick peas)
Krutonger med morkler og asparges
Krydret aubergine stekt i maismel
Locro - Sør-Amerikansk maisstuing
Marinert paprika med artisjokk
Ovnsbakt fennikel med mousselinesmør
Ovnsbakte grønnsaker som i Hellas
Paprikagratinerte sildesmørbrød
Paprikamix med epler og squash
Peperonata - Italiensk grønnsakrøre
Smørstekte auberginer med rømme
Smørstekte grønnsaker med sjalottløk
Spinat med rosiner og pinjekjerner
Sprøstekte grønnsaker med tofu
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus